Zoeken

Frankrijk niet van plan consulaat te openen in de Sahara

25 mei 2021 - 10:00 - Wereld

©

Frankrijk, een van de trouwste partners van Marokko, is niet van plan om zijn standpunt over de Sahara-kwestie te herzien. Ook zullen de Fransen geen navolging geven aan de Verenigde Staten met het openen van een consulaat in de zuidelijke stad Dakhla.

De Franse ambassadeur in Marokko, Hélène le Gal, heeft op 20 mei in een interview met Arab News aangegeven dat Frankrijk niet dezelfde lijn gaat volgen als de Verenigde Staten. De opening van een Frans consulaat in Dakhla acht zij uitgesloten.

Volgens Le Gal gaat het Franse beleid voor het openen van consulaten afhankelijk van het aantal Fransen dat er in een regio woont. "Er wonen nogal wat Fransen in de Sahara en er zijn er zeker een paar honderd werkzaam in de toeristische sector, maar dat rechtvaardigt niet de oprichting van een consulaat", verklaart de ambassadeur.

Tijdens het interview ging Le Gal ook dieper in op het autonomieplan voor de Marokkaanse Sahara. Ze verzekerde dat Frankrijk nog altijd steun geeft aan deze oplossing voor de Sahara-kwestie. "Het autonomieplan dat het koninkrijk tien jaar geleden presenteerde als een duurzame en levensvatbare oplossing biedt garanties aan de Sahrawi-bevolking", zegt Le Gal.

Op het gebied van immigratie is de ambassadeur van mening dat er meer steun moet worden gegeven aan landen in de frontlinie zoals Marokko. Ze riep de Europese Unie op om de financiële steun aan het koninkrijk op te voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team