Zoeken

Frankrijk steeds banger voor Marokko?

22 november 2022 - 08:00 - Wereld

©

Het Franse dagblad Le Monde noemt verschillende hypotheses en redenen voor de afkoeling van de betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko.

De krant heeft onlangs een lang artikel gewijd aan de bekoeling van de betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk, onder de titel "De grote vervreemding tussen Marokko en Frankrijk". Visumbeperkingen, de kwestie van de Sahara, de Frans-Algerijnse betrekkingen, vermoedens van Marokkaanse spionage met de Israëlische Pegasus-software, als "oneerlijk" ervaren praktijken in Parijs... Dit zijn allemaal kwesties die de betrekkingen tussen Rabat en Parijs onder druk zetten. Volgens Abdelmalek Alaoui, onderzoeker op het gebied van communicatie en voorzitter van het Marokkaans Instituut voor Strategische Intelligentie, liggen de oorzaken van de spanningen tussen de twee landen echter op een ander niveau.

Lees ook: Koning Mohammed VI spreekt Franse president

"De kern van het probleem ligt in het feit dat Marokko heeft laten zien dat het ook in de eredivisie wil spelen. Het is een opkomende regionale macht geworden die zich wil bevrijden van een asymmetrische relatie met Parijs," zegt de expert. Hij wijdt erop dat de "doctrinaire ontwikkeling" van Rabat ertoe leidt dat het land "zijn partners diversifieert" en een hybride militaire alliantie aangaat met Israël. Ook de gezamenlijke vaccinproductie met China of civiele nucleaire samenwerking met Rusland zijn allemaal bewijzen van bevrijding die Frankrijk, dat gewend is aan een gedisciplineerde Afrikaanse "schort", zeer verontrusten.

Lees ook: Emmanuel Macron eind oktober in Marokko verwacht

De auteur van het artikel legt uit dat "Frankrijk zelfs aanstoot zou nemen aan de economische betrokkenheid van Marokko bij de regio ten zuiden van de Sahara. Er is momenteel een soort rivaliteit tussen de twee landen op bepaalde markten zoals de banksector of zelfs de wapenindustrie, waar Rabat zichzelf ziet als een toekomstige exporteur dankzij de Israëlische overdracht van technologie," zegt hij. "Frankrijk is zich ervan bewust dat de alliantie tussen Marokko en Israël het land concurrentie oplevert in Afrika", zegt Nizar Derdabi, voormalig officier van de Koninklijke Gendarmerie en veiligheidsexpert. In de toekomst zal er deze concurrentie tussen Marokko en Frankrijk in Afrika blijven toenemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team