Zoeken

Emmanuel Macron eind oktober in Marokko verwacht

29 augustus 2022 - 17:40 - Marokko

©

De Franse president Emmanuel Macron heeft meegedeeld dat hij aan het eind van de maand oktober een bezoek wil brengen aan Marokko. De president bracht op 25 augustus ook al een bezoek aan Algerije.

Leden van Marokkaanse diaspora spraken de president aan terwijl hij een wandeling maakte in Le Touquet-Paris-Plage. Emmanuel Macron vertelde hen dat hij eind oktober een bezoek zal brengen aan Marokko.

Lees ook: Sahara: Koning Mohammed VI bekritiseert Frans standpunt

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk zijn de laatste jaren afgekoeld, al blijven de landen wel samenwerken op het gebied van veiligheid, economie, onderwijs, cultuur en klimaatverandering. Marokko speelt ook een belangrijke rol in de visie van Emmanuel Macron. Hij wil namelijk een nieuw partnerschap opbouwen tussen Europa, Afrika en het Middellandse Zeegebied.

De twee landen zijn het echter nog niet eens geworden over een kwestie die voor Marokko zeer cruciaal is: de Sahara. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje, die de Marokkaanse soevereiniteit over dit gebied hebben erkend, heeft Frankrijk zijn standpunt ter zake nog niet duidelijk kenbaar gemaakt.

Lees ook: Koning Mohammed VI op reis in Frankrijk

Emmanuel Macron bracht in juni 2017 een eerste "vriendschaps- en werkbezoek" aan Marokko. Tijdens zijn eerste reis naar de Maghreb heeft de Franse president een lange gedachtewisseling gehad met Koning Mohammed VI. Zijn keuze om het koninkrijk als eerste te bezoeken was verrassend, omdat Franse staatslieden in de regel als eerste van de Maghreb-landen Algerije bezoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team