Zoeken

Algerije verantwoordelijk spanningen Marokko-Frankrijk?

26 november 2022 - 14:00 - Wereld

©

Algerije zou een rapport naar Parijs hebben gestuurd, waarin het Marokko ervan beschuldigt clandestiene activiteiten te ontplooien met moslimorganisaties om Frankrijk te destabiliseren.

De Algerijnse inlichtingendienst heeft zijn Franse collega’s een veiligheidsrapport gestuurd om hen te waarschuwen "voor de subversieve activiteiten van Marokkaanse lobby’s op Frans grondgebied", meldt Maghreb Intelligence. Volgens het rapport zou Marokko in het geheim proberen te infiltreren in talrijke islamistische organisaties waarvan het de financiering zou overnemen om de Franse belangen te bespioneren of acties te lanceren om bepaalde Franse staatsinstellingen te destabiliseren.

Lees ook: Algerije verdubbelt militair budget door crisis met Marokko

Daarnaast beschuldigt de Algerijnse inlichtingendienst Marokko ervan leden van verschillende religieuze verenigingen te gebruiken als spionnen tegen de Franse overheid. Zij beweren te weten dat de twee grootste Franse moslimverenigingen nauwe banden hebben met Marokko. Het gaat om de Unie van moskeeën van Frankrijk en de Nationale federatie van moslims van Frankrijk, die in het Europees land een "ongewenste en gevaarlijke rol" spelen voor de openbare orde.

Lees ook: Crisis met Marokko en steun aan Rusland zonderen Algerije af van Europa

Dit verslag wordt beschouwd als één van de pijlers van de nieuwe Algerijnse strategie die erop gericht is de invloed van Marokko op de Franse leidende elite aanzienlijk te verminderen en zo bij te dragen tot de geleidelijke afkoeling van de betrekkingen tussen Parijs en Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team