Zoeken

Foreign Policy: "Marokko start nieuw tijdperk"

16 juni 2011 - 20:10 - Marokko

©

De Arabische lente heeft op 20 februari Marokko bereikt. Op die dag waren meer dan 100.000 Marokkanen, vooral jongeren, gaan betogen in 53 steden van het Koninkrijk om hervormingen te eisen, aldus het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy.

Terwijl in andere landen in de regio de kracht wordt gebruikt om de sociale opstanden te onderdrukken, zoals het het geval is in Libië, Syrië, Jemen en Bahrein, zijn in Jordanië en Marokko, twee landen geregeerd door vorsten van de jonge generatie, verandering altijd mogelijk, zegt Foreign Policy.

Koning Mohammed VI heeft na de eerste demonstraties al de verwachtingen van zijn volk beantwoord door constitutionele hervorming aan te kondigen op 9 maart die zijn macht zullen beperken als deze wordt gestemd. De toespraak wekte een golf van optimisme, maar ook van pessimisme in het land, aldus Foreign Policy.

Voor de Marokkaanse schrijver Tahar Benjelloun, geciteerd door het tijdschrift, zijn de door de koninklijke toespraak aangekondigde hervormingen historisch. Shadi Hamid, directeur van onderzoek bij de antenne in Doha van de Amerikaanse denktank Brookings Institution, denkt er anders over. Hij is namelijke van mening dat de Marokkanen gekalmeerd werden door de woorden van Mohammed VI, maar dat hij al jaren hetzelfde zegt.

Marokko en Jordanië, zegt Shadi Hamid, zijn "sterk in het in doen alsof ze hervormingsgezind zijn terwijl ze dat helemaal niet zijn". Volgens hem is de Arabische lente ook voorbij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team