Zoeken

Extreem-geweld in Marseille: "de echte drugsbaronnen zitten ver weg, in Marokko"

23 mei 2023 - 18:00 - Wereld

©

Terwijl de echte drugshandelaren in Marokko, Algerije en Dubai zitten, zijn de kleine visjes "elkaar op het terrein aan het vermoorden" in het Franse Marseille. Afgelopen zondag openden meerdere personen in een auto het vuur in de richting van een ander voertuig, en vluchtten vervolgens weg. Daarbij werden drie mensen gedood.

"De echte drugsbazen zijn wat slimmer dan zij die elkaar op de grond afmaken, omdat ze ver weg zitten: in Dubai, Algerije, Senegal of Marokko. Vroeger moesten deze grote bandieten op het terrein aanwezig zijn, omdat ze anders niet werden gehoorzaamd. Tegenwoordig wonen de 20 grootste Franse drugshandelaren niet meer in Frankrijk. Op het terrein hebben we de teams die de kleine KMO’s in de distributie van drugs runnen," zegt misdaadjournalist Frédéric Ploquin op France info, na een nieuwe schietpartij waarbij drie mensen omkwamen in Marseille. In totaal werden in de afgelopen maanden 21 mensen gedood tegen een achtergrond van afrekeningen, voornamelijk in verband met drugshandel in de stad.

"Door in contact te zijn geweest met sommige van deze handelaars en nieuwe grote jongens, weet ik dat ze denken dat ze het recht hebben om dit te doen. Als je met hen praat, vinden ze het legitiem om hun conflicten te beslechten of om die en die te wreken, en ze zetten daarbij een praktijk van extreem geweld in, die volkomen genormaliseerd is, die ze als eerlijk en legitiem beschouwen en waar ze ook relatief trots op zijn. Ze zijn in staat om je te vertellen dat ze barbaars zijn en dat ze daar trots op zijn. Het gaat erom wie het meest barbaars is", legt de expert uit. "Sociale media propageren en versterken dit, wat een soort publiciteit geeft aan dit extreme geweld. Men wil laten zien wie de sterkste is".

Ploquin vertelt ook dat de gerechtelijke politie van Marseille overweldigd wordt door deze moorden. "Elke keer moet er een strafrechtelijk onderzoek worden geopend, wat tijd en bevindingen vergt, maar ondertussen gaat het steeds sneller. Ze lossen deze strafrechtelijke onderzoeken op, door de persoon te liquideren die justitie graag in de beklaagdenbank had gezien voor de vorige misdaad, behalve dat het te laat is, hij is al dood", voegt hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team