Zoeken

Excuses en 15.000 euro voor Anissa na uithuisplaatsing kinderen

29 juni 2023 - 19:00 - Wereld

©

De jeugdbeschermingsorganisatie William Schrikker heeft drie jaar na de onterechte uithuisplaatsing van de kinderen van Anissa excuses aangeboden en een schadevergoeding van 15.000 euro betaald. Maar dat neemt niet weg dat het gezin nog steeds leeft met de gevolgen van deze fout. Haar kinderen zijn getraumatiseerd en leven met de angst dat hun moeder hen op een dag niet meer komt ophalen en zij zelf heeft PTSS.

De aanleiding voor al deze ellende waren de ruzies van Anissa met haar ex-echtgenoot. Buren deden hiervan een melding, waarna de Raad voor de Kinderbescherming een verzoek tot ondertoezichtstelling indiende bij de rechtbank. Nadat dit werd toegewezen kwam er om de zes weken een medewerker langs om te kijken hoe het met de kinderen ging. Anissa en haar man gingen uit elkaar en de vader kreeg een omgangsregeling voor zijn kinderen. Anissa slaagde er echter niet in om een goede communicatie op te bouwen met de vader, die zijn kinderen uiteindelijk niet te zien kreeg. De vader was daar zeer boos over. Onverwachts stonden er toen twee agenten en een jeugdzorgwerker voor de deur van haar appartement in Zoetermeer. Anissa moest haar kinderen wakker maken en machteloos toekijken hoe ze huilend werden meegenomen. Die avond blijft voor altijd gegrift in haar geheugen. Later zou blijken dat de rechter geen toestemming voor de uithuisplaatsing had gegeven.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeiders slachtoffer crisis Marokko Spanje

In Nederland is een toestemming van de rechter nodig bij dit soort ingrijpende maatregelen en ook de Raad voor de Kinderbescherming bleek niet op de hoogte te zijn van de uithuisplaatsing. De jeugdbeschermingsorganisatie William Schrikker had uit eigen beweging gehandeld. Drie weken later kreeg Anissa haar getraumatiseerde kinderen terug, na een tussenkomst van haar advocaat. Maar de organisatie weigerde echte de fout te erkennen, waardoor de moeder sindsdien een strijd voert voor gerechtigheid. Tot de zaak eindelijk voor de rechter kwam. "Ze ontkenden in eerste instantie nog dat ze fout waren geweest, maar nadat de rechter liet merken dat dit juridisch niet door de beugel kon, kwamen ze alsnog met excuses en erkenning", vertelt Anissa aan de Gelderlander.

Lees ook: Zweden: Marokkaanse kinderen bij hun familie weggehaald?

Ook de gesprekken over de schadevergoeding liepen aanvankelijk stroef. Onlangs kwamen beide partijen er uiteindelijk uit, Anissa en haar kinderen krijgen 15.000 euro. De moeder is blij met de erkenning van wat haar en haar kinderen is aangedaan. "Dit biedt ons de kans om te beginnen met onze traumaverwerking. Ik heb PTTS opgelopen en mijn kinderen zijn ook getraumatiseerd. Mijn psycholoog raadde ons aan om te wachten tot alles afgesloten was, anders zou het allemaal weer terug kunnen komen." Met haar twee kinderen gaat het relatief goed, "maar ze zijn nog steeds bang. Ze zitten ook op de buitenschoolse opvang en je ziet dat ze nog steeds bang zijn dat ik of hun vader ze niet komen ophalen. Ook zijn ze nog steeds bang als ze vreemde gezichten zien."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team