Zoeken

Jamal redde 37 kinderen uit brandende schoolbus in België

23 juni 2023 - 17:00 - Wereld

©

Jamal Oucham, een chauffeur van busmaatschappij Bus en Co, heeft vorige week geleden 37 kinderen uit zijn bus gered, nadat die plots vuur had gevat op de grens van Bornem en Puurs in België. Hij zorgde ervoor dat de kinderen en hun begeleiders net op tijd de bus konden verlaten. Woensdag werd hij met bloemenslingers, boeketten en tekeningen bedankt door de leerlingen van de Antwerpse school Pius X.

Vorige week woensdag konden 37 schoolkinderen tussen 8 en 10 jaar, mede dankzij het heldhaftige optreden van Bus en Co-chauffeur Jamal Oucham, nipt aan een drama ontsnappen. Hij reed met de kinderen na een schooluitstap terug naar huis. "We waren amper vijf minuten onderweg toen ik een raar geluid hoorde", vertelt hij in Het Nieuwsblad. "Ik keek in de achteruitkijkspiegel, maar ik zag niets. Alles leek normaal, de kinderen waren aan het lachen."

Even later liep het, ter hoogte van een kruispunt helemaal mis. "Opnieuw hoorde ik lawaai. Ik keek in de spiegel en zag plots rook uit de airco komen. De achterste stoelen kon ik al niet meer zien." Hij zette snel zijn bus aan de kant van de weg. "Tijdens de opleiding tot chauffeur leer je wel hoe je een bus vol mensen moet evacueren, maar ik heb toch vooral mijn gezond verstand gebruikt. Elke seconde telde. Elke seconde die je op zo’n moment verliest, kan een leven kosten." Die seconden zal hij zich altijd gedetailleerd blijven herinneren. "Ik zette meteen alle deuren open en riep naar de kinderen dat ze hun veiligheidsgordels moesten losmaken. Want voor vertrek had ik nog gecontroleerd of iedereen goed vastzat. Toen riep ik dat ze zo snel mogelijk naar buiten moesten lopen."

Hij zag de paniek bij een aantal kinderen die hun gordel niet loskregen. Inmiddels was er een tweede bus met schoolkinderen in de buurt en schoot een collega hem te hulp. “Ik riep hem dat hij de kinderen moest tellen", vertelt Jamal. "Door de rook zag ik steeds minder. De kinderen huilden. Ik ben gewoon op mijn instinct afgegaan." Hij bevrijdde de kinderen één voor één. "Op het laatst zat er nog één meisje vast. Er was intussen zo veel rook dat ik niets meer zag. Haar autoriem was al los, maar ze zat met haar been ergens vast. Ik heb toen mijn jas over haar heen gelegd, want door het vuur begon het plastic boven ons te smelten. Gelukkig dacht ik daaraan, want mijn jas – zo zag ik achteraf – zit vol brandvlekken." Uiteindelijk kreeg hij haar op de tast los en bracht haar in veiligheid. "Ik kon niet meer ademen door de rook. Gelukkig heb ik haar kunnen bevrijden. Buiten wachtten de kinderen op de ziekenwagen. Ik ben toen nog een laatste keer de bus in gelopen omdat de puffer van twee meisjes met astma nog binnen lag. Op de tast heb ik de rugzak met puffer gelukkig snel gevonden."

De precieze oorzaak van de brand moet door experts nog worden uitgewezen, maar de leerlingen, leerkrachten en directeur van Pius X vinden de heldhaftige reactie van Jamal Oucham genoeg om hem alvast te bedanken. Samen met zijn collega-chauffeur Edmond Duka werd hij op de school ontvangen met applaus, bloemenslingers en een massa tekeningen. "Het is leuk om de chauffeur terug te zien", zegt de 10-jarige Romaisa. "Hij heeft mijn puffertje nog van de bus gehaald. Als bedanking heb ik een tekening voor hem gemaakt." Haar 9-jarig klasgenootje Mohamed Amir denkt nog vaak aan de gebeurtenis en krijgt er dan buikpijn van. "Ik ben heel blij dat ik de chauffeur vandaag terugzie. Ik was bang dat hij nog in het ziekenhuis lag."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team