Zoeken

"Verborgen dochter" Hassan II zet juridische strijd voort

2 juli 2023 - 18:30 - Wereld

©

Hedva Sela, een 70-jarige Israëlische, beweert de buitenechtelijke dochter te zijn van wijlen Koning Hassan II. Ze onthulde haar geheim aan haar zoon, Eldad, na de dood van de Marokkaanse monarch in 1999.

Eldad was verrast en besloot zijn moeder te steunen in haar zoektocht naar officiële erkenning van haar band met Hassan II. Hedva stelt enkel geaccepteerd te willen worden door de Marokkaanse koninklijke familie en zou niet op zoek zijn naar een financiële compensatie. Hedva, wiens burgerlijke naam Jane Benzaquen is, woont in België waar ze gerechtelijke stappen heeft ondernomen om erkend te worden als de zus van Koning Mohammed VI en zijn vier broers en zussen.

Lees ook: Marokko klaagt vermeende "geheime dochter" Hassan II aan

Hedva kon de rechtbank ervan overtuigen dat Raoul Jossart, de echtgenoot van haar moeder, niet haar biologische vader is. Haar advocaten, Marc en Nathalie Uyttendaele, toonden ook aan dat hij op zee was toen haar moeder, Anita, zwanger van haar was. Ze leerde over haar band met de Marokkaanse koninklijke familie van haar grootmoeder en verkreeg aanvullende details van haar tantes. Haar moeder, met wie ze een vrij gecompliceerde relatie heeft, heeft haar slechts één keer over haar vader gesproken. "Ze liet hier en daar een woord vallen, maar ze was nooit bereid om te gaan zitten en het hele verhaal te vertellen. Slechts één keer, toen onze relatie wat beter was, keek ze me aan en zei: ’Je weet wie je vader is. Maar je zult hem nooit kunnen bereiken, niet in het koninklijk paleis in Rabat.’

Na de geboorte van haar dochter vertrok Anita naar Brussel en liet haar achter bij haar moeder in Marokko. Hedva volgde haar moeder 11 maanden later en werd in een pleeggezin geplaatst. Daar bleef ze tot ze 13 jaar was, waarna ze naar een kostschool werd gestuurd. Gedurende deze periode hield haar moeder contact met haar.

Lees ook: Samira Saïd: "Hassan II was trots op me"

Op 18-jarige leeftijd vertrok Hedva naar Israël, trouwde en stichtte een gezin. Samen met haar advocaten nam ze de tijd om bewijs te zoeken van haar band met de Marokkaanse koninklijke familie. "We vechten tegen een koninklijke familie die onze cliënt niet wil erkennen. Er is veel politieke druk en er gebeurt veel achter de schermen. Het is een lange en gecompliceerde strijd, maar we zijn vastbesloten om door te gaan," verzekeren Hedva’s advocaten. De volgende rechtszitting is gepland voor september.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team