Zoeken

Ex-minister Mohamed Ziane zwaar ziek in Marokkaanse gevangenis

11 juli 2023 - 12:00 - Marokko

©

Mohamed Ziane, voormalig minister van Mensenrechten en advocaat, wordt sinds zijn veroordeling vastgehouden in de El Arjat-gevangenis in Salé. Hij zou ernstige gezondheidscomplicaties ervaren als gevolg van onvoldoende medische zorg voor zijn ziekte.

Alhayatalyaoumia vernam van de familie van de voormalige voorzitter van de balie van Rabat, na een bezoek aan de gevangenis op maandag 10 juli, dat Mohamed Ziane een lendensteun draagt en moeite heeft om te lopen of zich te bewegen zonder hulp.

Lees ook: Voormalig minister mag Marokko niet verlaten na uitspraken over Koning Mohammed VI

Mohamed Ziane lijdt al lange tijd aan ankyloserende spondylitis, een ziekte waardoor hij nu blind is van één oog en dat ook zijn ruggengraat heeft aangetast. Zijn gezondheidssituatie wordt verergerd door zijn leeftijd - hij is 80 jaar oud - en zijn detentieomstandigheden.

Lees ook: Kritiek op Koning Mohammed VI: celstraf ex-minister Mohamed Ziane bevestigd

De voormalig minister werd op 21 november 2022 gearresteerd en zit momenteel een gevangenisstraf van drie jaar uit. Hij werd veroordeeld voor het "beledigen van overheidsfunctionarissen en de rechterlijke macht", "smaad jegens een gevestigd orgaan", "laster", "overspel" en "seksuele intimidatie". De Directie van de Gevangenissen van Marokko (DGAPR) heeft niet gereageerd op de berichten over de gezondheidstoestand van de advocaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team