Zoeken

Voormalig minister mag Marokko niet verlaten na uitspraken over Koning Mohammed VI

16 november 2022 - 10:00 - Marokko

©

Voormalig minister Mohamed Ziane heeft van de Marokkaanse autoriteiten een verbod gekregen om Marokko te verlaten na opmerkingen die hij maakte over Koning Mohammed VI, door zijn lange afwezigheid te bekritiseren.

De 79-jarige Mohamed Ziane heeft een verbod gekregen om Marokko te verlaten na zijn opmerkingen over Koning Mohammed VI. "Dit is een willekeurige beslissing", bekritiseerde de advocaat en oprichter van de Liberale Partij van Marokko tegenover de krant El Independiente. Volgens hem werd hij door de politie op de hoogte gebracht van de maatregel toen hij op het punt stond op een vlucht naar het buitenland te stappen.

Lees ook: Ex-minister Mohamed Ziane veroordeeld tot drie jaar celstraf

"Dit is allemaal gewoon pressie. Ze proberen me bang te maken. Ze beweren dat er weer een nieuwe zaak tegen me is, maar meer weet ik niet. De reden is duidelijk mijn standpunt", aldus de politicus, die er niet aan denkt "van gedachten te veranderen, want dat zou betekenen dat hij politieke hara-kiri pleegt".

Na de publicatie van zijn interview in dezelfde krant in oktober, waarin hij het "lange
en abnormale" verblijf van Koning Mohammed VI in Parijs betreurde, werd Ziane door sommige Marokkaanse media een "ketter", "gek", "terrorist", "verrader" en "vijfde kroniekschrijver" genoemd.

Lees ook: Algerije reageert op afwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

"Er is een rechtszaak gaande waarvoor ik tot drie jaar gevangenisstraf zou zijn veroordeeld, alleen omdat ik mijn mening en standpunt uitte," zei Mohamed Ziane. Hij besloot "juridische stappen te ondernemen tegen iedereen die probeert zijn bewegingsvrijheid te belemmeren, een recht dat is vastgelegd in de grondwet van het koninkrijk en dat door alle autoriteiten, met inbegrip van Zijne Hoogheid, moet worden geëerbiedigd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team