Zoeken

Voormalige Marokkaanse minister cel in voor overspel

22 november 2022 - 19:00 - Marokko

©

Voormalig minister Mohamed Ziane is door het Hof van Beroep in Rabat veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens onder meer "belediging van een geconstitueerd lichaam" en "overspel". Hij zit gevangen in de buurt van de hoofdstad.

Een tegenslag voor zijn advocaat die een "politieke proces" had aangeklaagd. Hoewel hij een lichtere straf had verwacht, bevestigde het hof van beroep in Rabat het vonnis dat in eerste aanleg was uitgesproken. Mohamed Ziane werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, een boete van 5000 dirham en tweede boete van 100.000 dirham.

Lees ook: Voormalig minister mag Marokko niet verlaten na uitspraken over Koning Mohammed VI

Mohamed Ziane werden elf aanklachten ten laste gelegd, waaronder "belediging van ambtenaren en de rechterlijke macht", "belediging van een instelling", "smaad", "overspel" en "seksuele intimidatie".

De feiten dateren van november 2020. De voormalige minister van Mensenrechten onder Koning Hassan II beschuldigde de veiligheidsdiensten ervan een video-opname te hebben vervalst van een compromitterend gesprek tussen hem en een getrouwde cliënte in een hotelkamer. Abdelatif Hammouchi, baas van de Marokkaanse politie en de inlichtingendienst, werd door de voormalige voorzitter van de orde van advocaten aangewezen als de verantwoordelijke voor de "vervalsing" van de beelden.

Lees ook: Ex-minister Mohamed Ziane veroordeeld tot drie jaar celstraf

In januari 2021 reageerde het ministerie van Binnenlandse Zaken op deze aantijgingen en beschuldigde Ziane van "het verspreiden van valse beschuldigingen en strafbare feiten". De eindbeoordeling is nu definitief gekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team