Zoeken

Marokko neemt sinds Qatargate geen asielzoekers terug

26 mei 2023 - 11:00 - Wereld

©

Sinds het uitbreken van het corruptieschandaal in de Europese Unie dat bekendstaat als "Qatargate", is het opnieuw moeilijk om Marokkanen van wie de asielaanvraag is afgewezen, terug te sturen naar hun land van herkomst.

Nicole de Moor, de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, stelt in een antwoord op een parlementaire vraag, dat Marokko zich sinds het uitbreken van de zaak niet meer aan de afspraken houdt.

Lees ook: Europees Parlement limiteert toegang Marokkaanse vertegenwoordigers

Het Qatargate-schandaal zou de betrokkenheid van Marokko bij corruptie in het Europees parlement aan het licht hebben gebracht. Maar Marokko ontkent dit en zegt dat het onderzoek een "aanhoudende pesterij is van justitie en media". Het koninkrijk zou de corrupte praktijken waarbij Qatar betrokken zou zijn, in gang hebben gezet door verschillende middelen te gebruiken om gebeurtenissen te beïnvloeden, waaronder gunsten, reizen, geschenken en het bespioneren van Europese persoonlijkheden.

Lees ook: Nieuwe onthullingen over Marokko in corruptieschandaal Europees Parlement

Ook wordt Marokko ervan beschuldigd dat het zijn diaspora in België gebruikt om invloed en controle uit te oefenen over verschillende aspecten, ondanks zijn tekortkomingen op het gebied van respect voor de mensenrechten.

Bladna.nl