Zoeken

Europeanen mogen binnenkort opnieuw in Marokko vissen

22 november 2013 - 19:57 - Economie

©

Marokko heeft op maandag in Brussel een nieuwe visserijovereenkomst gesloten met de Europese Unie, voor een periode van vier jaar. In totaal zullen 126 Europese vissersboten opnieuw in Marokkaanse wateren mogen werken. Marokko zal daar jaarlijks 40 miljoen euro voor krijgen.

Eind 2011 weigerde het Europees Parlement de visserijovereenkomst met Marokko te verlengen, omdat het niet winstgevend was voor de EU. Ook het feit dat wateren van de Sahara inbegrepen waren, speelde een rol.

Rabat had gereageerd door aan Europese vissersschepen te bevelen de Marokkaanse wateren binnen de 24 uur te verlaten. Spanje trok toen het meest voordeel uit de overeenkomst. Om de verliezen te compenseren vroeg het land een financiële vergoeding aan de EU.

Een diplomatieke bron vertelde ons dat de EU met de nieuwe overeenkomst, ergens erkent dat de Sahara Marokkaans grondgebied is.

Marokko verdenkt Algerije ervan de vernieuwing van de vorige overeenkomst te hebben gedwarsboomd. Het land zou pressiegroepen hebben betaald om aan te tonen dat Marokko "de visbestanden van de Sahara plundert".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team