Zoeken

Hasjsmokkel, een lucratieve handel voor Marokko... en Spanje

18 februari 2024 - 10:00 - Wereld

©

De handel in hasj tussen Marokko en Spanje is een miljardenbusiness. De prijs van een kilo hasj verdubbelt of zelfs verdrievoudigt wanneer deze van Marokko naar Spanje wordt gesmokkeld.

Volgens Canal Sur komt 80% van de hasj die in Europa wordt geconsumeerd binnen via Marokko en de Spaanse kust. In Europa wordt de drug twee tot drie keer zo duur verkocht als in Marokko. Zo kan een kilo hasj tot 2000 euro kosten in Europa, terwijl de prijs in Marokko niet meer dan 700 euro bedraagt. Een lading van 3500 kilo hasj heeft bijvoorbeeld een marktwaarde van 6,6 miljoen euro.

Lees ook: Marokkaanse hasjnetwerken vinden nieuwe zeeroute naar Spanje

Ook kleine hoeveelheden hasj zijn in andere Europese landen duurder dan in Spanje. Terwijl een gram in Spanje gemiddeld 6,36 euro kost, is dat in Noorwegen bijvoorbeeld 23 euro. De handel wordt vanuit Marokko gecontroleerd door Marokkaanse netwerken, terwijl de distributie in Europa door Spanjaarden wordt verzorgd.

Lees ook: Spanje laat leden grootste hasjkartel in Straat van Gibraltar vrij

Sinds 2018 is Spanje het Europese land waar de meeste hasj in beslag is genomen. In totaal werd dat jaar 437.000 kilo hasj in beslag genomen, 30% meer dan het jaar ervoor. De drugs komen vanuit Marokko op de Andalusische kust, met name in Cádiz, Malaga en Huelva.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team