Zoeken

EU verbiedt Marokkaanse meststoffen met hoog cadmiumgehalte

26 september 2022 - 09:00 - Wereld

©

Fosfaatmeststoffen uit Marokko en andere landen, die meer dan 60 milligram cadmium per kilo bevatten, zijn niet langer toegestaan op de markt van de Europese Unie. Dat staat in een besluit van de Europese Unie dat onlangs in werking is getreden.

Cadmium kan voedsel besmetten en daarom legt de Europese Unie sinds juli invoerbeperkingen op aan meststoffen die dit zware metaal bevatten. De maatregel komt op een moment dat de sector wordt geconfronteerd met productieproblemen en duurzaamheidseisen, zo vertellen bronnen van de Spaanse branchevereniging voor meststoffen (ACEFER) aan Efeagro.

Lees ook: Meststoffen: Europa zet in op Marokko

De wereldmarkt voor meststoffen is onlangs opgeschud door de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft moeite om zijn fosfaatmeststoffen met een laag cadmiumgehalte te verkopen. De meststoffen uit Marokko, Algerije, Egypte en Israël bevatten over het algemeen een hoger gehalte, aldus de Nationale Vereniging van Meststoffenfabrikanten (ANFFE).

De huidige beperking op de invoer van meststoffen zou kunnen leiden tot tekorten in het aanbod in de Europese Unie en negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, waarschuwt ANFFE. De brancheorganisatie wijst erop dat de nieuwe maatregel hogere kosten met zich meebrengt, waardoor de levensvatbaarheid van sommige meststoffenfabrieken in gevaar zou kunnen komen, terwijl alternatieve producten zoals mest, compost of zuiveringsslib "aanzienlijke hoeveelheden cadmium en andere verontreinigende stoffen kunnen bevatten".

Lees ook: Marokko concurreert met Rusland op kunstmestmarkt

"Wanneer meststoffen worden gebruikt die bepaalde hoeveelheden cadmium bevatten, stapelen deze zich op zoals elk ander metaal. Cadmium kan, afhankelijk van de bodemgesteldheid, door de geteelde planten worden opgenomen," legt Luis Hernández, coördinator van de onderzoeksgroep Resisplanta van de Autonome Universiteit van Madrid. Hij zegt dat cadmium op lange termijn de vruchtbaarheid van de bodem kan aantasten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team