Zoeken

Zaak "Escobar van de woestijn": eerste verhoren onthuld

26 december 2023 - 19:30 - Marokko

©

Meerdere verdachten in de zaak van Lhaj Ahmed Benbrahim, ook bekend als de "Escobar van de woestijn", zijn ondervraagd door de aanklager bij het Hof van Beroep in Casablanca.

Lhaj Ahmed Benbrahim, een Malinees die sinds 2019 een celstraf uitzat in de gevangenis van El Jadida en onlangs naar de gevangenis van Oukacha is overgebracht, is het middelpunt van een omvangrijk onderzoek.

Lees ook: "Escobar van de woestijn": 20 mensen vastgehouden in Marokko, waaronder parlementsleden

Ondanks de bewijzen verzameld door de gerechtelijke politie (BNPJ), bleven de verklaringen van de verdachten vaag en weinig overtuigend. Said Naciri, voorzitter van Wydad Casablanca, parlementslid van de PAM-partij en tevens voorzitter van de prefectuurraad van Casablanca, had moeite om uitleg te geven over grote geldbedragen op zijn rekening, meldt H24info. Hij beweerde dat de 10 miljoen dirham afkomstig waren van de verkoop van een speler aan een club uit het Midden Oosten. Naciri werd ook ondervraagd over zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel, waarbij een andere verdachte beweerde hem te hebben gezien bij het laden van drugs in een vrachtwagen.

Ook Abdenbi Bioui, voorzitter van de regio Oriental en lid van dezelfde partij, ontkende elke betrokkenheid bij de feiten en elke connectie met de Malinees. Belkassem Mir, voormalig PAM-parlementslid, werd beschuldigd van het vervalsen van een contract voor een luxe villa in Oujda en betrokkenheid bij drugshandel. Na de aankondiging van hun voorgeleiding, zijn de drie PAM-leden geschorst door het politbureau van de partij.

Lees ook: Marokko: eerste nacht in de gevangenis voor twee hoge ambtenaren

In totaal staan 25 verdachten, waaronder zakenmensen, een modeontwerpster, bedrijfsleiders, handelaren, een notaris, hoge ambtenaren en veiligheidsfunctionarissen terecht voor internationale drugshandel, witwassen van geld, vastgoedfraude, bezit van gestolen voertuigen, valsheid in geschrifte en meer. Op bevel van de procureur-generaal zijn zij allemaal in voorlopige hechtenis geplaatst. De verhoren zullen doorgaan tot 25 januari 2024. Ook is het niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team