Zoeken

Sahara: verandering in positie Spanje eind juli?

14 juni 2023 - 14:30 - Wereld

©

Het buitenlands beleid van Spanje ten opzichte van Marokko, en het standpunt over de Sahara in het bijzonder, zou kunnen veranderen na de verkiezingen van 23 juli. Het koninkrijk volgt de vervroegde verkiezingen dan ook op de voet.

De komst van de Volkspartij (PP) in Moncloa zou tot een regeringswisseling kunnen leiden. Als de partij de vervroegde verkiezingen op 23 juli wint, zal zij zich richten op het "herstellen" van de eerdere positie van Spanje in Noord-Afrika. "Spanje heeft altijd een zeer speciale en bevoorrechte relatie gehad met Marokko, maar dit heeft nooit tot problemen geleid met Algerije. We moeten op dit moment een positie in Noord-Afrika terugwinnen die ons in staat stelt om de rol te spelen die we traditioneel hebben gespeeld", zegt Esteban González Pons, de adjunct-secretaris-generaal van de PP voor institutionele en internationale zaken sinds 2014, in een interview met El Independiente.

Lees ook: Verkiezingen in Spanje: zal rechts Marokkaanse status Sahara in vraag stellen?

Met de recente verandering van standpunt over de Sahara ten gunste van Marokko, heeft Spanje de weg geopend naar een crisis met Algerije, de bondgenoot van het Polisario in dit conflict. Een crisis die de volgende regering zal moeten oplossen. "José Manuel Albares was een geweldige minister van Buitenlandse Zaken voor Marokko", grapt González Pons. De voorzitter van de PP, Alberto Núñez Feijóo, kondigde eerder al aan dat hij de betrekkingen met Algerije zal herstellen als hij aan de macht komt. De Algerijnse opschorting van de handel tussen de twee landen, naar aanleiding van de verandering van het Spaanse standpunt over de Sahara in maart 2022, heeft geleid tot verliezen van meer dan een miljard euro voor Spaanse bedrijven, zo wordt beweerd.

"Spanje speelde een rol in de as Algerije-Marokko die opnieuw opgenomen moet worden. En onze goede betrekkingen met Algerije mogen op geen enkele manier onze broederlijke vriendschap met Marokko overschaduwen of belemmeren", legt González Pons uit. Bronnen dicht bij het Algerijnse regime waarschuwen dat Marokko zou kunnen eisen dat het standpunt over de Sahara gehandhaafd wordt als voorwaarde voor bilaterale betrekkingen. "Het is mogelijk om terug te keren naar het standpunt dat Spanje van oudsher in heeft genomen, waarbij broederschap met Marokko goede betrekkingen met Algerije niet in de weg stond", benadrukt González Pons, eraan toevoegend dat in deze kwestie "de PP binnen het kader van de resoluties van de Verenigde Naties zal blijven".

Lees ook: Spaans Congres hoort premier over Sahara, Sebta en Melilla

Met betrekking tot de Marokkaanse aanspraken op Sebta en Melilla verklaart Gonzales Pons dat de twee voorzitterschappen in de ogen van de internationale gemeenschap "deel uitmaken van Spanje, net als elke andere provincie, en Spanje zal ze in alle fora verdedigen". De partijleider gelooft ook dat het hacken van de telefoons van Pedro Sanchez met behulp van Pegasus verband houdt met de verandering van standpunt over de Sahara. "Ik zeg niet dat het Marokko was, maar volgens het Nationaal Centrum voor Cryptologie is er bijna drie gigabyte van de mobiele telefoon van de premier gestolen", zegt hij. Hij verzekert dat zijn partij deze zaak zal proberen op te helderen als ze aan de macht komt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team