8 augustus 2023 - 16:00 - Cultuur
Algerije probeert zich nog meer Marokkaanse kunstvormen toe te eigenen, met name de "Hadra", een muziek die ontleend is aan soefi-rituelen en oorspronkelijk alleen in besloten en privékringen werd gespeeld.
Na de traditionele kleding (kaftan) en de Marokkaanse gastronomie, wil Algerije zich andere Marokkaanse kunstvormen toe-eigenen om ze te laten opnemen in het werelderfgoed van de UNESCO. Musicus El Ghaouti Ibrahimi beweert dat hij "informatie heeft ontvangen van Algerijnen over door het Algerijnse regime opgezette plannen om zich nieuwe kunstvormen toe te eigenen, waaronder de ’Hadra’, bekend onder de namen van bezweersters, tamboerijnspelers of Fkihates", meldt Assabah. Volgens het Algerijnse regime is de Hadra Algerijns, en verspreidde het zich in het land tijdens de 12e eeuw. Een pure vervalsing van de geschiedenis.
Lees ook: Marokko vecht voor erkenning kaftan na claimen Algerije
Volgens El Ghaouti Ibrahimi vindt de "Hadra" zijn oorsprong in de stad Oujda. Hij herinnert eraan dat "Marokkaanse vrouwen naar een zaouïa, ’Souk Laghzal’, gingen om dit soefi-ritueel te beoefenen. Bovendien tonen neutrale onderzoeken aan dat de verschijning van bezweringskunsten in Marokko dateert uit het midden van de 7e eeuw van de hidjra, voordat het zich ontwikkelde onder de heerschappij van de Meriniden, via de Wattasiden en Saadi’s, tot aan de Alawieten-dynastie. Sinds 2013 organiseert Marokko ook een internationaal festival van vrouwelijke Hadra in Essaouira.
Lees ook: Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)
In reactie op de pogingen tot toe-eigening door Algerije, roept El Ghaouti Ibrahimi de Marokkaanse autoriteiten op om de Marokkaanse kunst te verdedigen.
Koning Mohammed VI onthult "Atlantisch Initiatief" voor Afrikaanse landen
Verrassend: Marokko scoort laag op gastvrijheid
Ontdekking in Marokko herschrijft einde dinosauriërs
Marokko’s nieuwe arsenaal: Drones en raketten van Israël en VS
Instagram-sensatie: Sakina Karchaoui verovert Euro 2025
Knapste politieagent van Marokko gaat viraal
Geliefde Marokkaanse presentatrice Kaoutar Boudarraja overleden
Latifa Raafat voor de rechter
Ragheb Alama: "Harira, tajine en thee in Marokko"
Ophef in Tanger om kus tijdens opnames film
Rosalía smoorverliefd op Marokkaanse stad
50 Cent deelt unieke beelden van trip in Marokko (video)
Marokkaanse mikpunt van haat na dans met Tayc in Casablanca (video)
Rapper 50 Cent laat Rabat daveren (video)