Zoeken

Hadra, het Marokkaans erfgoed dat Algerije wil stelen

8 augustus 2023 - 16:00 - Cultuur

©

Algerije probeert zich nog meer Marokkaanse kunstvormen toe te eigenen, met name de "Hadra", een muziek die ontleend is aan soefi-rituelen en oorspronkelijk alleen in besloten en privékringen werd gespeeld.

Na de traditionele kleding (kaftan) en de Marokkaanse gastronomie, wil Algerije zich andere Marokkaanse kunstvormen toe-eigenen om ze te laten opnemen in het werelderfgoed van de UNESCO. Musicus El Ghaouti Ibrahimi beweert dat hij "informatie heeft ontvangen van Algerijnen over door het Algerijnse regime opgezette plannen om zich nieuwe kunstvormen toe te eigenen, waaronder de ’Hadra’, bekend onder de namen van bezweersters, tamboerijnspelers of Fkihates", meldt Assabah. Volgens het Algerijnse regime is de Hadra Algerijns, en verspreidde het zich in het land tijdens de 12e eeuw. Een pure vervalsing van de geschiedenis.

Lees ook: Marokko vecht voor erkenning kaftan na claimen Algerije

Volgens El Ghaouti Ibrahimi vindt de "Hadra" zijn oorsprong in de stad Oujda. Hij herinnert eraan dat "Marokkaanse vrouwen naar een zaouïa, ’Souk Laghzal’, gingen om dit soefi-ritueel te beoefenen. Bovendien tonen neutrale onderzoeken aan dat de verschijning van bezweringskunsten in Marokko dateert uit het midden van de 7e eeuw van de hidjra, voordat het zich ontwikkelde onder de heerschappij van de Meriniden, via de Wattasiden en Saadi’s, tot aan de Alawieten-dynastie. Sinds 2013 organiseert Marokko ook een internationaal festival van vrouwelijke Hadra in Essaouira.

Lees ook: Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)

In reactie op de pogingen tot toe-eigening door Algerije, roept El Ghaouti Ibrahimi de Marokkaanse autoriteiten op om de Marokkaanse kunst te verdedigen.

Bladna.nl