Zoeken

Emoties lopen op na moord op Marokkaanse in Madrid

6 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

Loubna, een 32-jarige Marokkaanse vrouw die jarenlang slachtoffer was van huiselijk geweld, werd woensdag in Pozuelo in de regio van Madrid, vermoord door haar ex-man. Hij had het tegen hem uitgevaardigde contactverbod overtreden. Naar aanleiding daarvan gaat de regeringsdelegatie de tekortkomingen in het beschermingssysteem voor slachtoffers van huiselijk geweld onderzoeken.

Het slachtoffer diende een klacht in wegens huiselijk geweld tegen haar ex-man, hetgeen de rechter ertoe bracht om een straatverbod tegen hem uit te vaardigen van 500 meter. De maatregel bleek niet doeltreffend, het verhinderde de verdachte niet om naar het huis van het slachtoffer te gaan om haar te doden, meldt Vozpopuli.

Lees ook: Spanje: Marokkaan doodt vrouw en pleegt zelfmoord

De Marokkaanse vrouw is één van de duizenden slachtoffers van huiselijk geweld die via het Global Gender Violence Monitoring System (Viogen), worden opgevolgd. Maar het systeem detecteerde niet dat de vrouw in gevaar was. "Het is het falen van dat systeem dat we moeten analyseren, niet alleen de regering, maar ook de rechterlijke macht", verklaarde regeringsafgevaardigde tegen gendergeweld, Victoria Rosell, in december, na de moord op een 40-jarige vrouw door haar 43-jarige ex-man. Ook hij had een contactverbod gekregen voor het slachtoffer en hun dochter.

Lees ook: Marokkaanse Rachida door jaloerse man vermoord in België

Regeringsafgevaardigde, Mercedes González, in Madrid en burgemeester Susana Pérez Quislant van Pozuelo de Alarcón, erkennen beide dat er iets mis is gegaan met de procedure. "Het is heel moeilijk om een man tegen te houden die besloten heeft om een vrouw te doden, maar we moeten de mechanismen verbreden en kijken welke andere maatregelen er genomen hadden kunnen worden", benadrukt González. Volgens de burgemeester van Pozuelo wist de lokale politie dat het slachtoffer en de moordenaar op minder dan 500 meter afstand van elkaar woonden, de afstand die in het straatverbod was vastgesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team