Zoeken

El Jadida: 4 jaar celstraf voor neparchitect

1 november 2021 - 15:40 - Marokko

©

De rechtbank van eerste aanleg van El Jadida heeft een oplichter die zich voordeed als architect en zijn medeplichtige veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens oplichting en de vervalsing van administratieve documenten.

Volgens het dagblad Assabah werden de twee oplichters door de politie gearresteerd na een klacht van een projectontwikkelaar. Hij meldde dat hij was benaderd door de medeplichtige die hem een verhaal vertelde over het plaatsen van een overheidsopdracht voor de aanleg van een weg in de gemeente Rommani in de prefectuur Khemisset. Hij liet uitschijnen dat hij de verantwoordelijke architect voor het project persoonlijk kende en dat hij hem in contact kon brengen, indien hij belangstelling had voor het project.

Lees ook: Ondernemers uit Marokko en Golfstaten slachtoffer grootschalige oplichting

De medeplichtige verscheen een paar dagen nadat het project in gang was gezet met de neparchitect om de lancering van de deal te bevestigen. Vijftien dagen na deze bijeenkomst vroegen ze de projectontwikkelaar om het bouwplan in te vullen en een bankgarantiecertificaat van 6 miljoen dirham over te leggen. Zij vroegen ook gevoelige documenten op van zijn bedrijf om hem in te schrijven op de overheidsopdracht. Enkele dagen later werd hem medegedeeld dat zijn bedrijf de opdracht had binnengehaald en dat hij zich moest wenden tot de aanbestedingscommissie van de gemeente.

Hij werd naar Rommani gebracht waar hij werd voorgesteld aan twee personen die lid van de commissie zouden zijn. Hij trapte in de val en betaalde de valse architect een bedrag van 270.000 dirham en zijn handlanger 210.000 dirham, als voorschot om met het project op te starten.

Lees ook: Wereld-Marokkanen opgelicht door vastgoedbedrijf in Casablanca

Pas later besefte hij dat hij was opgelicht. Hij vroeg de projectontwikkelaar of hij het project kon bezoeken om een idee te krijgen van het werk dat geleverd moest worden. Maar de twee bedriegers voerden excuses aan om niet op zijn verzoek in te gaan. Toen de oplichting duidelijk werd, diende het slachtoffer een klacht in tegen de neparchitect en zijn medeplichtige.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team