Zoeken

Eid ul-Adha: moslims België offeren minder schapen

11 juli 2022 - 12:00 - Wereld

©

Volgens de traditie van Eid ul-Adha slacht elke moslimgezin een schaap op de dag van het feest, maar "dit traditionele offer wordt in België om verschillende redenen steeds minder gedaan," meldt RTBF. "In mijn land vierde de hele buurt samen feest," aldus Djamilatou Diallo, een Guinese man die nu in een flat in Brussel woont. "Hier hebben wij niet genoeg plaats. Ik nodig buren en enkele vrienden uit, maar het is onmogelijk om alle mensen uit te nodigen die wij willen. Thuis offerden wij een schaap of een geit en maakten een grote barbecue klaar."

Bij Djamilatou was het menu voor Eid ul-Adha dit jaar een couscous op Guinese wijze met groenten, knoflook, maïs, kwark en vis. "Ik koop alles bij Lidl of in Afrikaanse kruidenierswinkels," legt Djamilatou uit. Zoals dit gezin met vier kinderen, zijn er veel moslimgezinnen uit Turkije en Marokko, maar ook uit andere landen in Azië en Afrika in dezelfde situatie. De avond vóór of op de dag van Eid gaan zij naar de slager in hun buurt of naar de halalafdeling van een supermarkt.

Lees ook: Karim Amghar ontmoet voor Eid ul-Adha mensen die het zwaar hebben

In België geven andere moslims er de voorkeur aan een schenking te doen aan een organisatie om mensen in nood te helpen, in plaats van het traditionele offer. Naargelang hun middelen schenken zij het gelijkwaardige bedrag van de prijs van een schaap, 100 tot 150 euro. De donatie bestaat uit geld, maar ook uit kleding voor kinderen en volwassenen of maaltijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team