Zoeken

Liever een schaap doneren dan slachten voor Eid ul-Adha

13 juli 2022 - 21:00 - Wereld

©

Steeds meer Nederlandse moslims doneren een schaap aan mensen die het minder breed hebben, als alternatief voor Eid ul-Adha. Sommigen onder hen eten zelfs helemaal geen vlees meer en kiezen voor een vegetarisch menu.

Met name de jongere generaties stellen zowel de vleesindustrie als de traditie rond Eid ul-Adha in vraag en gaan op zoek naar alternatieven. "Als ik kijk naar de bio-industrie, waar dieren met antibiotica worden volgespoten en hoe ze behandeld worden, dan zie ik het vlees niet meer als halal", zegt Mariam el Maslouhi uit Den Haag aan NOS.

Lees ook: Eid ul-Adha: moslims België offeren minder schapen

Latifa Brahmi is het met haar eens. "Als onze profeet nog zou hebben geleefd, zou het vlees zoals we dat in Nederland kennen meteen verboden worden. Vanuit de islam staat welzijn hoog in het vaandel, dus ook dierenwelzijn. Mijn man en ik offeren dit jaar dan ook geen dier, maar we hebben gedoneerd aan Marokko. Daar hoeden ze de schapen zelf, verzorgen ze het hele jaar. Daar doneer ik het aan arme mensen die maar een paar keer per jaar vlees eten."

Brahim Bourzik, hoofdredacteur van moslimkrant, bevestigt de trend. "Ik heb heel veel vragen gekregen afgelopen anderhalve week, of het geaccepteerd is om vlees te doneren in plaats van zelf te eten. Dat leeft enorm onder de nieuwe generatie die hier is opgegroeid. Mijn dochter van 22 eet ook geen vlees. Jongeren geven aan echt niet te willen offeren dus we moeten een manier vinden hoe daarmee om te gaan in de toekomst. De traditie in ere houden zonder de jongeren daarbij te verliezen, want emoties houden zich niet aan afspraken."

Lees ook: Karim Amghar ontmoet voor Eid ul-Adha mensen die het zwaar hebben

Muhsin Köktas van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) merkt ook dat het aantal donaties effectief toeneemt. "Vorig jaar was het behoorlijk en dit jaar nog meer."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team