Zoeken

Sebta en Melilla: onvrede over gebruik gezichtsherkenning

31 mei 2022 - 17:40 - Marokko

©

Het geplande gebruik van gezichtsherkenning door de Spaanse autoriteiten bij grenscontroles in Sebta en Melilla, is zeer omstreden bij mensenrechtenorganisaties. Ze wijzen op schendingen van de fundamentele rechten van de burgers.

Om de grenzen van Sebta en Melilla over te steken, hoeven reizigers alleen documenten voor te leggen die hun identiteit bewijzen. Spanje is van plan dit systeem te verbeteren door het plaatsen van camera’s voor gezichtsherkenning. "De gezichten van reizigers zullen worden geregistreerd, hun vingerafdrukken opgeslagen en de datum en plaats van binnenkomst, vertrek of weigering van binnenkomst genoteerd”, meldt de Spaanse krant El Periodico.

Lees ook: Dit mogen inwoners Sebta meenemen uit Marokko

Het project, dat een investering van 4,1 miljoen euro zal vergen, werd eind 2019 door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken opgestart en zou binnen 24 maanden klaar moeten zijn, wat uiteindelijk niet gehaald werd, benadrukt de krant.

In het kielzog van de verscherping van de inreisvoorwaarden in beide enclaves, hebben meer dan 80 Spaanse organisaties een manifest ondertekend dat waarschuwt voor de gevaren van het gebruik van kunstmatige intelligentie bij grensovergangen. De ondertekenaars veroordelen in het bijzonder de schending van de fundamentele rechten en de privacy van reizigers die deze grenzen oversteken.

Dit stelt reizigers bloot aan vele gevaren, waaronder het "overbrengen van asielzoekers van de ene EU-lidstaat naar de andere tegen hun wil". Dit is de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden en wordt deels vergemakkelijkt door het verzamelen van biometrische gegevens zoals vingerafdrukken.

Lees ook: Melilla: grenspolitie hekelt moeilijke werkomstandigheden

Dezelfde bron voegt eraan toe dat "biometrische gegevens inherent persoonlijk zijn" en dat het verzamelen ervan een schending van de privacy van reizigers zou betekenen. Men stelt ook dat "het verzamelen van biometrische gegevens van mensen die geen EU-paspoort hebben, onverenigbaar is met het beginsel van evenredigheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team