Zoeken

Sebta en Melilla: einde smokkel leidt tot hogere douane-inkomsten

1 juni 2022 - 18:00 - Marokko

©

De sluiting van de grenzen van Sebta en Melilla heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de Marokkaanse douane-inkomsten, met name dankzij het einde van de smokkel van goederen tussen de enclaves en Marokko.

In zijn activiteitenverslag over 2021 verklaart de douane dat de sluiting van de grenzen van Sebta en Melilla en het einde van de smokkel, een positief effect op zijn inkomsten heeft gehad. De opbrengst bedroeg 4 miljard dirham.

Lees ook: Marokko verliest miljard euro per jaar door smokkel Sebta en Melilla

De verscherpte douanecontroles en de zwaardere straffen voor fraudeurs, hebben sommige smokkelaars er echter niet van weerhouden opnieuw te herbeginnen, zegt dezelfde bron. De douane wist een aanzienlijke hoeveelheden smokkelwaar in beslag te nemen (stoffen, kleding, sportschoenen, hardware, elektronische apparatuur, levensmiddelen, Covid-19 testapparatuur, enz.) ter waarde van 152 miljoen dirham, tegen 242 miljoen dirham in 2020.

Lees ook: Marokkaanse douane verbiedt smokkel naar Sebta en Melilla volledig

Van haar kant voerde de Nationale Douanebrigade (BND) 30 selectieve en gerichte operaties uit tegen de verschillende fraudekanalen (wegassen, opslagplaatsen, illegale productie-eenheden, enz.).

Bladna.nl