Zoeken

Economisch herstel in Marrakesh pas te verwachten in 2022

9 oktober 2020 - 10:40 - Economie

©

De situatie van bedrijven in de regio Marrakesh-Safi is kritiek en naar verwachting keert de stabiliteit pas in 2022 weer terug. Dit zijn de conclusies van een post-Covid-studie naar 218 bedrijven, gefinancierd door de Wereldbank en uitgevoerd door het Regionaal Centrum van investment (CRI) en de Cadi Ayyad Universiteit.

Bedrijven in de regio kunnen de situatie als gevolg van de coronavirus-pandemie maar moeilijk aan. Volgens de managers van de ondervraagde bedrijven hangt de gezondheid van hun ondernemingen af van de ontwikkelingen in de industrie- en toerisme-sector. Vooral de laatstgenoemde sector trekt veel bedrijven naar de regio toe. De inreisbeperkingen en de lockdown-maatregelen die zijn ingesteld in de strijd tegen het coronavirus hebben naar schatting geleid tot een krimp van 90 procent van het toerisme. Volgens L’Economiste heeft de industriële sector ook averij opgelopen, al is de schade daar niet zo zwaar als in de toeristische sector.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven in Marrakesh en in de provincie Essaouira de meeste tegenslagen hebben gehad. 65 procent van de bedrijven in de provincie Safi zegt geen hulp te hebben gekregen. Daarnaast zijn er moeilijkheden in verband met het uitstel van de looptijden van bankleningen en huurcontracten. De pandemie heeft de toch al alarmerende situatie alleen maar verergerd, vooral wat betreft de toegang tot financiering.

Naast andere voorstellen om uit de crisis te komen, beveelt de studie aan om boetes voor laattijdige betaling op te heffen voor bedrijven die contracten hebben afgesloten met de regio en om lokale belastingen, water- en elektriciteitsrekeningen te annuleren of uit te stellen. Ook wordt geadviseerd om huurprijzen en vergoedingen voor het gebruik van publieke middelen te verlagen. Dit advies geldt met name voor bedrijven in de industrie- en toerisme-sector. Ook stellen de onderzoekers voor om de procedures voor het verstrekken van leningen aan bedrijven flexibeler te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team