Zoeken

Marokko vertrouwt bouw nieuwe satellieten toe aan Israël

26 januari 2024 - 13:00 - Marokko

©

Marokko heeft besloten om zijn nieuwe satellietprogramma toe te vertrouwen aan het Israëlische bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI), ten koste van de Franse consortium van Airbus en Thales Alenia Space, die verantwoordelijk waren voor de lancering van de Mohammed VI A en B-satellieten in 2017 en 2018.

De keuze voor het Israëlische IAI, onder leiding van voormalig minister van Defensie Amir Peretz, van Marokkaanse afkomst, werd ingegeven door zowel technische superioriteit als nationale veiligheidskwesties. Volgens de Spaanse krant La Razón speelden spanningen met Algerije en de surveillance van de Polisario-beweging in de Sahara een belangrijke rol in deze beslissing.

Lees ook: Marokko wil nieuwe satellieten lanceren

Mathieu Luinaud, hoogleraar economie aan Sciences Po Paris en expert in de ruimtevaartsector, legt uit dat deze verrassende keuze voor Israël ook kan worden verklaard door de recente toenadering tussen Marokko en Israël. IAI profiteerde aanzienlijk van deze nieuwe relatie, onder meer door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een expertisecentrum aan de Universiteit van Rabat.

De vernieuwing van de Mohammed VI A en B-satellieten door Marokko vindt plaats tegen een achtergrond van diplomatieke spanningen tussen Frankrijk en Marokko. Rabat verwierp het aanbod van Airbus-Thales Alenia Space en weigerde enkele maanden geleden zelfs vertegenwoordigers van het Franse Directoraat-Generaal Bewapening te ontvangen.

Lees ook: Spionagesatellieten: Marokko verkiest Israël

Hoewel de door IAI voorgestelde OptSat-3000-satellieten tot de nieuwste generatie behoren, bieden ze volgens Luinaud een resolutie van 40 cm, in tegenstelling tot de 70 cm van de Mohammed-VI-satellieten. Ze zijn ook interoperabel met de Italiaanse COSMO-SkyMed radarsatellietconstellatie, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor gegevensfusie, met name voor de Marokkaanse overheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team