Zoeken

Hack tv-zenders: Marokkaan centraal in Europees onderzoek

10 juni 2023 - 13:00 - Wereld

©

Een jonge twintiger die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij een uitgebreid netwerk voor frauduleuze abonnementen op gecodeerde televisiekanalen, werd in Frankrijk gearresteerd. Het hoofd van het criminele netwerk verblijft in Marokko.

De verdachte werd gearresteerd in een klein huis in de Franse gemeente Plédran. Hij werd in hechtenis genomen en gaf toe gecodeerde abonnementen te verkopen. Het onderzoek was aangevraagd door de zender Canal+ in 2022, nadat een van haar privédetectives die belast was met het opsporen van fraude, de website smart*.fr had geïdentificeerd. Via advertenties op sociale media (met name Telegram en Signal) bood de website abonnementen op gecodeerde zenders aan, voor zo’n honderd euro per jaar. De Canal+ onderzoeker deed zich voor als klant om informatie te verkrijgen, die vervolgens werd gebruikt om een klacht in te dienen bij de rechtbank.

Lees ook: Duizenden Marokkanen verliezen toegang tot IPTV, ook in Europa

De gendarmerie, aan wie het onderzoek in september 2022 werd toevertrouwd, kon de jongeman lokaliseren in de gemeente Plédran. "We kijken naar de periode van januari 2021 tot februari 2023. In die periode heeft hij voor 150.000 euro verkocht", vertelt een onderzoeker aan de krant Le Télégramme. Maar de gendarmerie deed nog een andere ontdekking. De verdachte werkte namelijk niet alleen. "Hij was aanvankelijk gewoon een verkoper die rapporteerde aan de persoon die de leiding had over de zaak: een Marokkaan die niet minder dan 14 servers beheerde waarop het hele systeem draaide. Ze halen de kanalen op via bijvoorbeeld de Emiraten en leiden ze dan door naar Europa. Alles gebeurt via internet".

Lees ook: IPTV in Marokko: nieuwe bedreigingen in het verschiet?

De verdachte "werd beheerder en was dus de rechterhand van de Marokkaanse baas, aan wie hij een deel van de winst moest afdragen. Het lijkt erg op een operatie voor de handel in drugs", voegt de onderzoeker eraan toe. In Frankrijk en in het buitenland werkten 60 dealers voor de jongeman. Het netwerk had meer dan 7000 klanten die ook vervolgd kunnen worden. In totaal werd 26.000 euro aan criminele activa in beslag genomen, samen met telefoons, projectoren en andere voorwerpen. De verdachte zal in oktober terechtstaan voor fraude. De website in kwestie is nog steeds actief, zij het onder een andere naam.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team