Zoeken

Dood Muammar Kadhafi gevierd in Marokko

24 oktober 2011 - 15:00 - Marokko

©

Een groot aantal Libiërs gevestigd in Marokko hebben donderdag de de dood van Moammar Khadafi gevierd door claxonerend aan boord van hun auto’s Rabat rond te rijden.

De Libiërs van Marokko zwaaiden met vlaggen van de Senoussi monarchie, die door kolonel Kadhafi in september 1969 was afgezet, en riepen slogans ter ere van de Libische revolutie.

De opstand die uitbrak op 17 februari in Libië is donderdag 20 oktober geëindigd met de dood van Muammar Kadhafi. Minstens 25.000 doden vielen in die negen maanden.

Hoe kolonel Kadhafi gedood werd blijft onduidelijk. Volgens de Libische Overgangsraad (CNT) werd Kadhafi, 69, gedood in een vuurgevecht tussen zijn aanhangers en de opstandelingen. Maar de video-opnames van de voormalige Libische leider op het internet tonen een smekende en bloedige Kadhafi, dat iets nadien werd gedood door de revolutionairen.

De Kadhafi clan is nu gedecimeerd. Zijn kinderen Mohamed, 41, Hannibal, 33, Aisha, 34 jaar, hun kinderen en hun moeder Safia Farkash, bevinden zich sinds 29 augustus in Algerije.

Seif Al-Islam, 39, voormalige hervormingsgezinde intellectueel een tijd graag gezien door het Westen, is nog steeds op vlucht. Interpol en het Internationaal Strafhof (ICC) hebben hem na de dood van zijn vader, gevraagd om zichzelf aan te geven. Als hij dat doet zal hij worden berecht voor misdaad tegen de menselijkheid.

Saadi Kadhafi, voetbalspeler en kapitein van het Libische elftal, heeft sinds 11 september in Niger zijn toevlucht gevonden. Kadhafi’s zoon, Mouatassim, 36, arts en beroepsmilitair, werd op dezelfde dag als zijn vader door de opstandelingen gedood in Sirte. Seif Al-Arab, 31, soldaat gevormd in Duitsland, stierf in een NAVO-aanval op 30 april net zoals de jongste zoon van de familie Khamiss.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team