Zoeken

Advocaten Marengo-proces weigeren zaken met kroongetuigen

17 mei 2023 - 14:00 - Wereld

©

Het gerenommeerde kantoor Ficq & Partners Advocaten wil geen verdachten meer bijstaan in zaken met kroongetuigen. Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra vinden dit, sinds de arrestatie van Inez Weski, niet onwerkbaar en onverantwoord.

Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra staan verdachte Mohamed R. bij in de strafzaak. Ze maakten hun beslissing om niet langer verdachten bij te staan in zaken met kroongetuigen bekend tijdens de hervatting van het Marengo-proces, op de eerste zitting na de arrestatie van advocaat Inez Weski. "Het is niet langer werkbaar, het is niet langer verantwoord", zeggen Meijering en Flokstra. Ze zien enkel negatieve gevolgen van het gebruik van kroongetuigen zoals in het Marengo-proces. Ze beschouwen de arrestatie van hun collega Inez Weski als het zoveelste bewijs dat hun positie steeds verder onder druk komt te staan, schrijft het AD.

Lees ook: Ridouan Taghi gaat eigen verdediging voeren in Marengo-proces

Op de eerste zitting na de arrestatie van Weski, die hoofdverdachte Ridouan Taghi bijstond, zou met geen woord gerept worden over deze gebeurtenis. Terwijl haar arrestatie wel als een schok aankwam bij haar collega’s. "Er is een nieuwe zwarte bladzijde toegevoegd aan het boek Marengo. Die raakt de rechtsstaat, de strafrechtspleging en de strafadvocatuur. Dat baart zorgen", zei Flokstra. "Er is geen vertrouwen dat in de nabije toekomst verandering zal plaatsvinden. Het is niet langer verantwoord, het is niet langer werkbaar. Niet in dit soort zaken als Marengo, met de inzet van een kroongetuige en alle excessen die daaruit voortvloeien."

Lees ook: Chaos in Marengoproces dreigt na arrestatie advocate Taghi

Het megaproces Marengo gaat over de criminele organisatie van hoofdverdachte Ridouan Taghi, die wordt gelinkt aan zes moorden en vier pogingen daartoe. De kroongetuige in het Marengo-proces is Nabil B. Toen bekend werd dat hij verklaringen had afgelegd, werden zowel zijn broer Reduan, als zijn toenmalige advocaat Derk Wiersum, en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries geliquideerd.

Bladna.nl