Zoeken

VN-commissie vraagt onderzoek naar racistisch geweld Belgische politie

6 mei 2021 - 20:20 - Wereld

©

Een commissie van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over racistisch geweld bij de politie in België en roept op tot het grondig onderzoeken van de beschuldigingen van racisme door de politie, nadat enkele incidenten dodelijk afliepen.

Volgens de Commissie voor het Uitbannen van Raciale Discriminatie (CERD), dat is samengesteld uit 18 onafhankelijke mensenrechtenexperts, is er sprake van een toename in zowel fysiek als verbaal geweld door de Belgische politie, zo schrijft de VN-commissie in een rapport. Ze vragen aan de Belgische autoriteiten om dit te onderzoeken en aan te pakken.

Volgens het CERD is de Belgische politie tijdens de coronacrisis en tijdens recente anti-racismebetogingen vaak negatief in het nieuws gekomen en zijn er ook veel meldingen gemaakt van politiegeweld. Daarbij is sprake van etnisch profileren, mensen worden door de politie gecontroleerd op basis van hun etnische afkomst. De VN-commissie vraagt België daarom om meldingen van racistische incidenten bij de politie snel, grondig en onafhankelijk te laten onderzoeken. Daarnaast moet er ook meer diversiteit komen bij de politie en moeten er inspanningen worden gedaan om racistische uitlatingen door agenten op onder meer sociale media tegen te gaan.

In januari van dit jaar overleed de 23-jarige Ibrahima Barrie nadat hij was opgepakt door de Brusselse politie. In 2019 kwam de 19-jarige Adil om het leven, hij zat op zijn scooter toen hij werd aangereden door de politie. Een paar maanden later werd de 17-jarige Mehdi doodgereden door een politiewagen. Vorig jaar was op videobeelden ook te zien hoe de politie de Slowaakse arrestant Jozef Chovanec, hardhandig aanpakte op het vliegveld van Charleroi. De man raakte daarbij in coma en overleed een paar dagen later.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team