Zoeken

Youtuber Salaheddine Benchikhi niet aaibaar genoeg voor NPO

1 april 2022 - 11:40 - Cultuur

©

De YouTube-filmpjes over Marokkaanse Nederlanders van Salaheddine Benchikhi zijn al twintig jaar succesvol. Zijn filmpjes gaan met name over Marokkanen, moslims en de islam in Nederland en worden honderdduizenden keren bekeken. Toch is er in het mainstream medialand geen plaats voor hem.

De 41-jarige Salaheddine Benchikhi werd geboren in Casablanca, maar groeide op in Rotterdam-Zuid. De carrière van de schrijver, interviewer, documentairemaker en theatermaker begon twintig jaar geleden voor de camera bij de publieke omroep. Daar merkte hij al snel dat hij teveel moest toegeven om aan eigen ideeën te kunnen werken. "Ik ben niet aaibaar genoeg voor de NPO. De publieke omroep wil het liefst Marokkaanse moslims die hun moslim-identiteit nauwelijks of niet ventileren. Daarom zie je zoveel seculiere figuren op tv die vanbuiten een kleurtje hebben, maar vanbinnen draaien op witte software," zegt Benchikhi aan NRC.

Lees ook: Salaheddine vervolgt zijn onderzoek naar politiegeweld in Den Haag

Zijn schoolloopbaan vlotte niet zo goed, hij voelde zich niet genoeg uitgedaagd en verveelde zich en ook in zijn eigen omgeving werd hij niet voldoende gestimuleerd om zijn talenten te ontplooien. "Het was of in de haven werken of iets maatschappelijks, ik had geen andere voorbeelden. Dus werd het hbo Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Achteraf gezien had ik beter voor de School voor de Journalistiek of de filmacademie kunnen kiezen."

Toen hij zag dat de sketches Ab en Sal, die hij voor NTR maakte, het goed deden bij jongeren, was dit voor hem doorslaggevend om te stoppen bij de publieke omroep. "Ik kocht een camera en microfoon en mijn YouTube-kanaal Salaheddine was een feit." Hij deed aanvankelijk veel straatinterviews met voornamelijk Marokkaans-Nederlandse jongeren. "Dat was nieuw in 2008. Ik was de eerste. Het kostte me toen nog geld om het te maken. Maar ik moest doorgaan. Ik wilde niet in mijn comfortzone blijven."

Lees ook: Salaheddine over Marokkaanse humor

Naarmate de tijd verstreek boorde Salaheddine steeds meer serieuze onderwerpen aan. Hij sprak bijvoorbeeld met Johan Derksen en Jan Roos over de dood en God, hij bespreekt de islam met moslims en niet-moslims en maakte een vierdelige YouTube-serie over de laatste verhalen van de eerste generatie Marokkanen. Daarin spreekt Benchikhi met zes oudere Marokkaanse mannen die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland emigreerden om te werken. "De verhalen van deze generatie Marokkaanse Nederlanders kan ik over enkele jaren niet meer zelf horen. Het was voor mij vijf voor twaalf."

Benchikhi is ook regelmatig te zien in het theater, zo treedt hij vanaf woensdag op met zijn theatertour ’Van Mekka naar Marrakesh’, een combinatie van een live-optreden en een documentaire, waarin hij op zoek gaat naar zijn identiteit als moslim, Marokkaan en Nederlander. De documentaire laat zien hoe de islam Marokko heeft bereikt. "Het is een geschiedenis die de Marokkaanse Nederlanders vaak niet kennen. Dit wordt op scholen niet gegeven."

Lees ook: Salaheddine ontmoet Tofik Dibi voor openhartig gesprek (video)

Salaheddine Benchikhi kan nu volledig zijn ding doen. "Ik zal nooit iets maken waar ik me niet goed bij voel. Dat maakt me niet zo geschikt voor de NPO. De NPO roept wel ’We willen meer kleur’, maar als puntje bij paaltje komt, dan merk je er niks van. Ik zie geen programma’s van makers die zijn ontstaan vanuit eigen verhaal, hun eigen identiteit. En al helemaal niet als het te islamitisch is. Zoals heel mijn kanaal. Dat zou niet passen binnen de NPO. De publieke omroep zit vastgeroest in zijn eigen witte tunnelvisie."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team