Zoeken

Stijging discriminatie en geweld tegen moslima’s in Spanje

3 januari 2022 - 19:40 - Wereld

©

Moslima’s worden in Spanje nog steeds geconfronteerd met gendergerelateerd geweld en discriminatie. Dat blijkt uit een enquête die de Marokkaanse vereniging voor de integratie van immigranten heeft gehouden in het kader van het project "Vrouwen achter de hoofddoek", dat medegefinancierd werd door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (FAMI).

Na een enquête onder 300 moslimvrouwen, hun familieleden (150), personeelsleden van verenigingen (30) en Spaanse organisaties (20) in Andalusië, Madrid, Catalonië, Sebta en Melilla, komt de vereniging tot de conclusie dat gender-gerelateerd geweld en discriminatie twee ernstige problemen zijn die de Spaanse samenleving blijven teisteren.

Lees ook: Spanje: leraar veroordeeld voor racistische beledigingen tegen Marokkaan

Volgens de studie komen moslima’s naar Spanje op zoek naar werk en een betere sociale zekerheid (toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, pensioen, enz.). De vrouwen hebben een Marokkaanse echtgenoot of ex-echtgenoot (33% van de ondervraagde vrouwen) of een Spaanse echtgenoot of ex-echtgenoot (34%) en verklaren dat zij het slachtoffer zijn van geweld door hun echtgenoten. Zo’n 88 vrouwen vertelden te zijn mishandeld of aangerand door hun ex-partner, 52 door hun huidige partner en 11 door zowel hun ex-partner als hun huidige partner.

Moslimvrouwen worden in Spanje ook gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Van de 300 ondervraagde vrouwen werkt 8% zonder contract, is 32% werkloos en 28% huisvrouw. Zo’n 22% van hen geeft toe slachtoffer te zijn geweest van sociale of professionele intimidatie, 5% van seksuele intimidatie, 11% van intimidatie of bedreiging, 3% van fysiek geweld en 2% van cyberpesten. Van hun familieleden kreeg 24% te maken met fysiek geweld, 20% met psychologisch en verbaal geweld en 9% met intimidatie en bedreigingen.

Lees ook: Marokkaan duwt vrouw uit rijdende auto in Spanje

In het licht van deze bevindingen, waaruit blijkt dat de discriminatie van, en het geweld tegen moslimvrouwen toeneemt, roept de vereniging op tot een bundeling van de inspanningen van organisaties die zich inzetten voor de bescherming van slachtoffers van gender-gerelateerd geweld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team