Zoeken

Ernstige diplomatieke crisis tussen Marokko en Algerije na uitspraken Algerijnse minister

21 oktober 2017 - 14:00 - Marokko

©

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Abdelkader Messahel is aan de oorsprong van nieuwe spanningen tussen Algerije en Marokko. De bewindsman beschuldigde Marokko er enkele dagen geleden van geld wit te wassen in heel Afrika.

Messahel uitte vrijdag tijdens een meeting met Algerijnse ondernemers in Algiers ernstige kritiek over het Afrikaans beleid van Marokko en sprak over de rol van Marokkaanse banken in het witwassen van geld afkomstig uit de illegale handel. Hij verklaarde ook dat het Marokkaans luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc daaraan bijdroeg door "niet alleen passagiers te vervoeren".

De uitspraken werden sterk veroordeeld in Marokko maar ook door een deel van de Algerijnen. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken stelt dat de uitspraken van Messahel aantonen dat hij geen enkele kennis heeft van de werking van het banksysteem en de burgerluchtvaart op nationaal en internationaal niveau.

Marokko heeft zaterdag als gevolg van de kritieke uitspraken van Messahel besloten om zijn ambassadeur in Algerije terug te roepen. De zakengelastigde bij de ambassade van Algerije in Rabat werd op hetzelfde moment door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken ontboden om hem uitleg te vragen over de "onverantwoordelijke en kinderachtige" uitspraken van Messahel.

De afdeling van Nasser Bourita stelt tevens dat de uitspraken van Messahel in geen geval invloed hebben op de uitstekende samenwerking van Marokko met Afrikaanse landen. De betrekkingen tussen Marokko en veel Afrikaanse landen zijn tevens geen kwestie van geld, "anders zou Algerije er met haar petrodollars eveneens in zijn geslaagd", aldus het ministerie.

De Marokkaanse autoriteiten hebben de nodige diplomatieke maatregelen genomen en merken op dat deze "meest onverantwoordelijke uitspraken aller tijden in de bilaterale betrekkingen", samenvallen met de tournee van de VN-gezant voor de Sahara, Horst Köhler, in de regio en met de voorbereidingen voor de top EU-Afrika die eind november 2017 in Abidjan is gepland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team