Zoeken

Algerije roept ambassadeur Marokko op matje

16 mei 2020 - 12:40 - Marokko

©

Sabri Bouqadoum, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, heeft woensdag de ambassadeur van Marokko in Algiers ontboden om te klagen over recente uitspraken van de consul-generaal van Marokko in Oran.

De diplomaat noemde tijdens een gesprek met Marokkaanse burgers Algerije een "vijandige Staat". Als deze uitspraken worden bevestigd "zou het een ernstige schending zijn van de diplomatieke normen en tradities" en zouden deze handelingen "op geen enkele manier kunnen worden aanvaard", aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse zaken in een verklaring.

Door deze nieuwe zaak zullen de reeds gespannen betrekkingen tussen de twee landen nog meer onder druk worden gezet. Van de Marokkaanse autoriteiten wordt daarom verwacht dat de nodige maatregelen worden getroffen om de situatie te verlichten.

De nieuwe diplomatieke rel volgt op de verspreiding van een video van een ontmoeting tussen de Marokkaanse consul-generaal in Oran met Marokkaanse onderdanen die willen worden gerepatrieerd.

Volgens Marokko werden de beelden gemanipuleerd om valse verklaringen aan de consul toe te schrijven. De diplomaat zou volgens Marokkaanse bronnen in Algiers "nooit opmerkingen maken die de betrekkingen tussen de twee broederlanden zouden kunnen ondermijnen".

Bladna.nl