Zoeken

Marokkaanse diaspora vs OESO: Marokko start fiscale heronderhandelingen

30 juli 2023 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse regering stelt de belangen van de zes miljoen in het buitenland wonende Marokkanen te willen behartigen. De regering is daarom van plan om in de komende dagen onderhandelingen te starten met de OESO om de overeenkomsten betreffende de uitwisseling van fiscale gegevens van de Marokkaanse diaspora te herzien.

De ministers van Buitenlandse Zaken en van Begroting hebben toegezegd nieuwe onderhandelingen te starten met de OESO om de twee overeenkomsten die vier jaar geleden met de Europese instelling werden gesloten te herzien en eventuele fouten te corrigeren. Beide overeenkomsten zijn gericht op de uitwisseling van bankrekening-, belasting- en fiscale gegevens van Marokkanen die in het buitenland wonen.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

De twee wetsontwerpen met betrekking tot deze overeenkomsten worden nog steeds bestudeerd door de commissie voor Buitenlandse Zaken in het Marokkaans parlement. Parlementaire groepen, zowel van de meerderheid als van de oppositie, verzetten zich tegen de stemming van de twee teksten, meldt Al Akhbar. Volgens de parlementsleden raakt de ratificatie van de twee teksten de belangen van de zes miljoen wereld-Marokkanen, die daardoor in het land van verblijf mogelijk belastingen zouden moeten betalen op hun eigendommen in Marokko.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: waarom Marokko de fiscale uitwisseling blokkeert

De krant stelt dat de uitvoerende macht de belangen van de Marokkaanse diaspora moet beschermen. De Marokkaanse gemeenschap in het buitenland mag niet worden opgeofferd voor een bewijs van transparantie van het Marokkaanse financiële systeem en de effectiviteit van zijn maatregelen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Tijdens de komende onderhandelingen met de OESO moet de Marokkaanse regering niet vergeten dat landen als Frankrijk, België en Nederland vastbesloten zijn om geldtransfers van de Marokkaanse diaspora naar Marokko te stoppen.

Bladna.nl