Zoeken

Marokkaanse diaspora: dé oplossing voor de Marokkaanse vastgoedcrisis?

1 augustus 2023 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen dragen aanzienlijk bij aan de heropleving van de vastgoedsector in Marokko, die zwaar getroffen is door de gezondheidscrisis, de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde stijging van de grondstofprijzen.

De prijs van bouwmaterialen is volgens een onderzoek van het ministerie van Industrie en Handel, verdubbeld. De prijs van glas is nu 260 dh/m², terwijl die van koper, aluminium en roestvrij staal een recordstijging registreerde van 61%, 51% en 39%. "Vandaag draait de sector op een laag pitje", zegt William Simoncelli, directeur van Carré Immobilier, tegen Challenge. Maar dat was zonder rekening te houden met de bijdrage van Marokkanen wereldwijd.

Lees ook: Marokkaanse diaspora investeert in vastgoed in Marokko

Uit een recent onderzoek van vastgoedexpert Mubawab blijkt dat de terugkeer van de Marokkaanse diaspora begin 2022 het vastgoedaanbod en de vraag heeft gestimuleerd, met respectievelijke stijgingen van +19% en +15%. "Hoewel er veel interesse lijkt te zijn, is de markt van de Marokkaanse diaspora enigszins terughoudend in vergelijking met de pre-crisisjaren. Historisch gezien hebben wereld-Marokkanen veel geïnvesteerd in Marokkaans vastgoed, maar bepaalde factoren hebben geleid tot een paradigmaverschuiving", legt Kevine Gormand, CEO van Mubawab, uit.

"Het eerste element is dat fraude en vertragingen in leveringen veel wereld-Marokkanen hebben getroffen. En het tweede is de vergrijzing van de bevolking (die eerder geneigd was te investeren in Marokko), de nieuwe generaties hebben meer de neiging om in Europa te investeren." Volgens een studie van het ministerie van Marokkanen die in het buitenland wonen, investeert "bijna 60%" van de wereld-Marokkanen in de Marokkaanse vastgoedmarkt, waarbij ze "een woning of een stuk grond kopen om er een eigendom op te bouwen". Wereld-Marokkanen geven de voorkeur aan metropolen zoals Tanger, Casablanca, Fez, Meknes, Marrakech en Agadir.

Lees ook: Marokkaanse diaspora geeft vastgoedsector Marokko boost

Deze eigendommen dienen meestal als vakantiewoning, of worden bewoond door familieleden of verhuurd. "Wat goed werkt, zijn kleine appartementen in het stadscentrum", legt de CEO van Mubawab uit. In 2015 heeft het ministerie van Economie en Financiën het decreet nr. 3005.15 ingevoerd om de waarde van de belastingen op woningen, commerciële en administratieve gebouwen van de Marokkaanse diaspora vast te stellen. De tekst voorziet in een btw-tarief van 10% voor de wereld-Marokkaan die een hypotheek wil afsluiten om een sociaal of economisch appartement te kopen.

Bladna.nl