Zoeken

Marokkaanse diaspora worstelt met aangescherpte geldovermakingseisen

18 januari 2023 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Nu de Europese autoriteiten de overmakingen van wereld-Marokkanen stilaan aan banden leggen, roept de Wali van Bank Al-Maghrib (BAM), Abdellatif Jouahri, op tot een alomvattende diplomatieke aanpak.

Tijdens een forum in Rabat sprak Abdellatif Jouahri over de vermindering van de overmakingen door de Marokkaanse diaspora. "We moeten ons ervan bewust zijn dat er verschillende uitdagingen moeten worden overwonnen. In Europa worden de activiteiten van wereld-Marokkanen al tientallen jaren in volledige transparantie en in overeenstemming met de plaatselijke voorschriften uitgevoerd door Marokkaanse banken. Sinds enkele jaren zijn de voorwaarden voor het uitvoeren van deze activiteiten op ongekende wijze aangescherpt", aldus Abdellatif Jouahri.

Lees ook: Hoe worden de geldoverdrachten van de wereld-Marokkanen gebruikt?

Hij verklaarde dat verscheidene bankautoriteiten in EU-landen hebben besloten de bemiddelingsactiviteiten van in Europa gevestigde Marokkaanse bankfilialen stop te zetten. De Wali van Bank Al-Maghrib denkt dat de voorwaarden voor deze activiteit verder zullen worden aangescherpt als de ontwerprichtlijn van de Europese Unie die specifiek gericht is op bijkantoren in derde landen, in zijn huidige vorm wordt aangenomen. "Dit ontwerp bepaalt dat buitenlandse banken die niet in de Europese Unie zijn gevestigd, niet rechtstreeks vanuit hun thuisland bankdiensten mogen aanbieden aan hun klanten die in een EU-land wonen," legde hij verder uit.

"Bovendien is er het OESO-verdrag inzake de uitwisseling van belastinggegevens, waarvan de op handen zijnde inwerkingtreding de wereld-Marokkanen grote zorgen baart", aldus de Wali. "In het belang van ons continent en onze landgenoten moeten wij ervoor zorgen dat de overmakingen zonder belemmeringen kunnen gebeuren".

Lees ook: Geldovermakingen wereld-Marokkanen zullen blijven toenemen

Abdellatif Jouahri roept op tot "een alomvattende diplomatieke actie om de aandacht te vestigen op deze zorgwekkende ontwikkelingen. We streven naar het behoud van de verworvenheden en de banden met het moederland, vooral met de generaties wereld-Marokkanen op Europese bodem".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team