Zoeken

Talkshow ’De vooravond’ kiest Khalid Kasem als nieuwe presentator

15 juni 2021 - 16:20 - Cultuur

©

De talkshow ’De vooravond’ van Omroep BNNVARA krijgt twee nieuwe presentatoren waaronder Khalid Kasem. De Marokkaans-Nederlandse advocaat werd bekend na een schitterende prestatie in ’De slimste mens’ en als advocaat van de familie van Abdelhak Nouri.

Presentator Renze Klamer zei donderdagmiddag nog steeds ’perplex’ te zijn van de beslissing dat Fidan Ekiz en hijzelf De vooravond niet meer mogen presenteren. Hun plaats wordt ingenomen door de 45-jarige Sophie Hilbrand en de 43-jarige Khalid Kasem. In een verklaring liet BNNVARA weten dat het programma de urgentie mist die ze zoeken. De omroep wil ook afstappen van de duowerking, want Hilbrand en Kasem gaan elkaar afwisselen in plaats van samen te presenteren.

Lees ook: Khalid Kasem eist excuses na beschuldiging van lekken naar Ridouan Taghi

De advocaat heeft geen journalistieke ervaring maar volgens bekenden zal dat geen obstakel zijn. "Het is een wonderboy", zegt rapper Ali B. "Hij gaat het bizar goed doen voor iemand die nog nooit televisie heeft gemaakt." Ook zijn voormalig zakenpartner Peter R. de Vries is er gerust in. "Ik heb zijn screentests gezien: die jas zit hem als gegoten", zegt hij in De Volkskrant.

Kasem kreeg ondanks zijn talenten niet alles in de schoot geworpen. Hij groeide op als kind van een Marokkaanse gastarbeidersgezin in Nieuwegein. Zijn moeder overleed toen hij 9 jaar oud was waardoor hij stilletjesaan ontspoorde. Op zijn vijftiende ontsnapte Kasem via de regenpijp uit het straflokaal van zijn school. Hij werd naar aanleiding daarvan van school gestuurd en kwam later in aanraking met justitie voor mishandeling en diefstal. Met veel moeite heeft Kasem zijn mavo en een mbo-opleiding afgerond. Op zijn vierentwintigste besefte hij pas dat er meer in hem zat. Hij begon aan een rechtenstudie naast zijn baan bij ABN Amro, waar hij leiding gaf op een hypotheekafdeling. Op 30-jarige leeftijd werd hij beëdigd als strafrechtadvocaat en in 2017 stond zijn naam op de gevel van een advocatenkantoor: De Vries & Kasem Lawyers.

Ali B. ontmoette de advocaat in 2010 en omschrijft hem als welbespraakt, charmant, nieuwsgierig en zeer maatschappelijk betrokken. "Hij vertelde over een project dat hij deed met probleemjongeren. Hij probeerde ze te inspireren door hun situatie te spiegelen aan een filmscène. Niemands problemen zijn uniek, is de gedachte, dus je kunt leren van films." De rapper probeert sindsdien Kasem te overtuigen om iets te doen met dit talent. "Elke keer dat ik hem tegenkwam, zei ik: stop met de advocatuur. Jouw kracht zit in het inspireren en verbinden van mensen. Je bent geboren voor het podium."

Kasem viel steeds meer op, hij was in 2020 finalist in de quiz De slimste mens en schreef een bestseller over voetballer Abdelhak Nouri van Ajax. In 2020 debuteerde hij als columnist van Het Parool en zou hij bij BNNVara De vooravond gaan presenteren, wanneer een bericht in het AD roet gooit in die plannen. Volgens de krant verdenkt justitie Kasem van het lekken van informatie aan Ridouan T., de hoofdverdachte in het Marengoproces. "Ik heb voor me uit zitten staren. Gewoon verslagen", vertelt Kasem later over die periode.

Na een onderzoek naar deze beschuldiging oordeelde de deken in februari dat er geen bewijs is voor het lekken. Maar het onderzoek op zich is voor Kasem een bewijs dat "je je nooit helemaal kunt ontworstelen aan de negatieve sentimenten over een Marokkaanse achtergrond. Het is pijnlijk om je te realiseren dat je achtergrond kennelijk altijd als een zwaard boven je hoofd blijft hangen". Ali B. vindt dat zijn vriend dit niet aan zijn hart moet laten komen. "Het is zo dat er bij allochtonen met twee maten wordt gemeten. Maar laat je er niet door beperken. Ik heb tegen hem gezegd: Nederland is tegelijkertijd een fantastisch land, je had ook ergens anders kunnen opgroeien."

Donderdag werd bekend dat Kasem eind augustus alsnog zal debuteren als presentator van De vooravond. Ingewijden in Hilversum zeggen dat het om een soort experiment gaat. "Televisiemakers hebben een zwak voor advocaten: het zijn snelle denkers met een vlotte babbel. Maar de talkshow is het hoofdpodium van de journalistiek. Of Kasem in journalistiek opzicht kan leveren, is nog maar zeer de vraag." Ali B. daarentegen denkt dat de publieke omroep zeer goed weet waarom ze voor Kasem kiest. "Omdat ze niet dom zijn. Als je mensen wilt blijven boeien, moet je balanceren tussen iets herkenbaars en iets verrassends."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team