Zoeken

Marokkaanse vlag terug op Leila eiland

18 september 2012 - 15:13 - Wereld

©

Vijf leden van het Comité voor de Bevrijding van Ceuta en Melilla, zijn zondagnamiddag naar het eiland Leila gezwommen, om er de Marokkaanse vlag te hijsen. De activisten wilden daarmee de Spaanse bezetting van Marokkaans grond aan de kaak stellen.

De actie, aanvankelijk ontkend door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, werd aan Europa Press bevestigd door Kamerlid Yahya Yahya, voorzitter van het Comité voor de Bevrijding van Ceuta en Melilla.

"Dit is wereldwijd de langste kolonisatie" verklaarde de Marokkaanse activist, voor wie het onaanvaardbaar is dat Spanje sinds eeuwen Marokkaanse gebieden bezet.

Eind augustus hadden zeven Marokkaanse activisten van hetzelfde comité zich op het eiland Badis, nabij Al Hoceima, begeven, om er de vlag van Marokko te hijsen. Vier van hen werden gearresteerd door het Spaanse leger en de volgende dag vrijgelaten in Melilla.

Gelegen in de Middellandse Zee, op 200 meter van de Marokkaanse kust en 6 kilometer van de Spaanse enclave Ceuta, had het eiland Leila een ernstige diplomatieke crisis veroorzaakt tussen Marokko en Spanje in 2002. Beide landen betwisten nog steeds de soevereiniteit van het 15 hectare grote eiland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team