Zoeken

Sterke controverse in Spanje na interventie van Marokkaanse politie op eiland Leila

5 juni 2014 - 18:04 - Wereld

©

In Spanje is er ophef ontstaan over een interventie van de Marokkaanse gendarmerie op het eilandje Leila/Perejil om er 13 illegale migranten te verdrijven.

Het eiland Leila ligt op 200 meter van de Marokkaanse kust en op 6 km van de Spaanse enclave Sebta. Zowel Marokko als Spanje maken er aanspraak op.

Volgens de lokale regering van Sebta werd de operatie gezamenlijk uitgevoerd en waren dus zowel Spaanse als Marokkaanse agenten aanwezig. Ook is de interventie van Marokko volledig legaal. Volgens het zeerecht is het namelijk aan Marokko om in te grijpen "om de migranten te redden".

De illegale migranten zijn afkomstig uit Tsjaad, Gambia en Centraal-Afrika. Zij bereikten het eilandje dinsdagochtend om 6 uur aan boord van een vluchtelingenbootje.

De 13 migranten vertelden aan de media dat er voor de komst van de Marokkaanse gendarmerie, een helikopter van de Guardia Civil boven het eiland vloog. Sommigen beweren te zijn mishandeld door Marokkaanse militairen.

Spaanse verenigingen hebben heftig gereageerd op de Marokkaanse interventie op "hun eiland". In 2002 had het eilandje voor een ernstige diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje gezorgd.

In een Spaans wetsvoorstel over de regionalisering wordt het eiland Leila zelfs onder de soevereiniteit van een van de twee Spaanse enclaves in het noorden van Marokko, Sebta en Melilla, geplaatst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team