Zoeken

Marokko-Algerije: "Oorzaken crisis nog steeds aanwezig"

27 mei 2022 - 18:20 - Wereld

©

Er zijn nog steeds grote spanningen tussen Marokko en Algerije. Abdelaziz Rahabi, voormalig Algerijns ambassadeur in Madrid, zegt dat de oorzaken die tot de crisis tussen de twee landen leidden, nog steeds aanwezig zijn.

Algerije verbrak zijn betrekkingen met Marokko op 24 augustus 2021. Sindsdien zijn de relaties gespannen gebleven. Punten van onenigheid zijn onder meer de kwestie van de Sahara en de vermeende steun van Marokko aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK).

Lees ook: Amar Belani noemt Omar Hilale "onbekwaam"

Voor Abdelaziz Rahabi, de vroegere Algerijnse ambassadeur in Madrid, zijn de oorzaken die tot deze crisis leidden nog steeds aanwezig. Hij gaat in op de uitspraken van juli 2021 van de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, over de "afscheiding" van Kabylië. "Een schandalige, onaanvaardbare en provocerende verklaring die de nationale eenheid rechtstreeks aantast door op te roepen tot afscheiding van een regio die Algerijnen dierbaar," zei hij in een interview met Ennahar TV.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije wordt alsmaar heviger

Abdelaziz Rahabi had gehoopt op een excuus van Marokko of op een annulering van de toespraak van zijn vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. "Dit was niet het geval, en al twee of drie weken herhaalt dezelfde ambassadeur dezelfde toespraak in New York," zei de Algerijnse diplomaat. Volgens hem is er geen kans dat Marokko en Algerije zich verzoenen zolang de oorzaken van de crisis blijven bestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team