Zoeken

Algerije wil "godsdienstoorlog" tegen Marokko voeren

27 oktober 2021 - 15:00 - Marokko

©

Op een bijeenkomst onder voorzitterschap van de Algerijnse president Abdelmajid Tebboune, beweerde Algerije dat de Tarîqa Tijaniyya haar oorsprong heeft in Algerije. Een poging om een godsdienstoorlog met Marokko uit te lokken?

Na het diplomatieke veld, is nu de beurt aan de spiritualiteit. Onder de bescherming van de Algerijnse president Abdelmajid Tebboune werd er onlangs een bijeenkomst gehouden van de Tarîqa Tijaniyya in de moskee van Sidi Abdeljabbar in Ain Madhi, waar ministers en andere hoge ambtenaren van het land bevestigden dat "Algerije de thuishaven is van het kalifaat van de Tarîqa Tijaniyya en dat de Marokkaanse zawiya slechts een tak daarvan is," meldt Assabah. Zij voelden zich verplicht om deze verklaring af te leggen, omdat de volgelingen van het broederschap te kennen hebben gegeven dat zij gehecht zijn aan het "Marokkaanse leiderschap" op religieus gebied. Bovendien hebben zij altijd de territoriale integriteit van het koninkrijk gesteund.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune weigert bemiddeling

De acties van Algiers om de volgelingen van deze zawiya en andere religieuze broederschappen tegen elkaar op te zetten, zijn altijd op een mislukking uitgelopen. In de jaren tachtig drongen ze aan op de organisatie van een seminar door dit broederschap. Wijlen Abdelkebir Alaoui, toenmalig minister van Islamitische Zaken, riep toen de Afrikaanse sjiieten van de Tarîqa Tijaniyya op om de conferentie te boycotten. Een oproep die werd gehoord.

Lees ook: Algerije komt met nieuwe beschuldigingen tegen Marokko

In 1986 werd in Fez een groot forum van dit broederschap georganiseerd. De deelnemers aan deze bijeenkomst hadden hun steun betuigd aan het Marokkaanse karakter van de Sahara. In dezelfde stad vond in 2007 een ander seminar plaats, waaraan Afrikaanse volgelingen van het broederschap deelnamen. In 2014 organiseerde Marokko een internationaal forum van dit soefi broederschap. Meer dan 1000 volgelingen uit 47 landen over de hele wereld waren toen aanwezig.

Bladna.nl