Zoeken

Het levenstraject van de beruchte Marokkaanse drugshandelaar "El Nene"

6 april 2023 - 21:00 - Wereld

©

De Marokkaanse drugsbaron Mohamed Taieb, bijgenaamd El Nene, werd in 2014 in Spanje vermoord. Zijn lichaam is tot op de dag van vandaag spoorloos. Hij zou een ware revolutie hebben ontketend in de drugshandel in de Straat van Gibraltar.

"El Nene" werd voor het eerst gearresteerd in 1989. Hij was toen 14 jaar oud en vervoerde meerdere kilo’s hasj voor een lokale bende. Op 16-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste boot en richtte hij zijn eigen criminele organisatie op. Bijna tien jaar later, in 1998, werd hij opnieuw gearresteerd in het bezit van balen cannabis. Mohamed Taieb werd op 22-jarige leeftijd reeds beschouwd als "een van de belangrijkste Marokkaanse hasjhandelaars". Hij werd geboren in 1975 in de wijk Poblado de Sanidad in Sebta en bouwde vanuit zijn woonplaats een eigen imperium op. El Nene trad op als tussenpersoon voor de de leiders van zo’n 70 drugsnetwerken en 30 drugsbaronnen in de Spaanse steden Campo de Gibraltar en de Costa del Sol, de kustlijn tussen Cádiz en Malaga.

Lees ook: Bekende Marokkaanse drugsbaron El Nene vermoord

Omdat hij de over de Spaanse nationaliteit beschikte kon de Arabischtalige Taieb naar believen tussen Marokko en Sebta reizen. In één nacht kon hij drie tot vier drugstransacties uitvoeren en daarmee veel geld verdienen. In de jaren 90 ontwikkelde hij een methode die een revolutie teweeg bracht in de drugshandel in de Straat van Gibraltar. Die bestond erin meerdere boten in het water te leggen en er slechts één te laden, zodat het risico om onderschept te worden kleiner werd. Zo verdiende El Nene zijn fortuin. Hij aarzelde niet om zijn geld uit te geven op feestjes met veel alcohol op de Costa del Sol of door luxe horloges te kopen in de winkels van Puerto Banús, in Marbella.

El Nene is verdacht in verschillende lopende rechtszaken voor drugshandel en zelfs voor poging tot moord. Hij werd door zowel de Spaanse als de Marokkaanse autoriteiten gezocht, die beiden een felle strijd voerden tegen de drugshandel in de Straat van Gibraltar. Hij werd in 2000 in Sebta gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, wegens een overtreding van wetten met betrekking tot de volksgezondheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verzocht om zijn overbrenging naar Madrid, maar El Nene slaagde er meerdere malen in om dit op te schorten. Vervolgens wist hij in oktober 2001 naar Marokko te ontsnappen, van waaruit hij zijn netwerk bleef leiden. Spanje vroeg Marokko om een uitlevering, maar de Marokkaanse autoriteiten weigerden, omdat de voortvluchtige geen Spanjaard is, maar een Marokkaan die de naam Mohamed el Ouazzani draagt.

In 2003 werd El Nene gearresteerd bij een schietpartij tussen rivaliserende bendes in Tetouan. Hij kreeg een celstraf van acht jaar, maar kon door het omkopen van bewakers een comfortabel leven leiden in de gevangenis. Vervolgens werd hij overgebracht naar de gevangenis van Kenitra, van waaruit hij drie maanden later, op 7 december 2005, wist te ontsnappen. Hij was er in geslaagd een onregelmatig verlof te verkrijgen met de medeplichtigheid van een aantal bewakers en vertrok naar Sebta aan boord van een jetski. De Marokkaanse gevangenisbewaarders die hem hielpen bij zijn ontsnapping werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vier jaar.

Lees ook: Film over Marokkaanse drugsdealer El Nene is hit in Spanje

Op 24 april 2006 werd Mohamed Taieb opnieuw gearresteerd. Hij reed op dat moment in een BMW op naam van zijn broer in Sebta en werd aangehouden omdat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd door Marokko. Een aantal weken later werd hij uitgeleverd aan Marokko om zijn gevangenisstraf van acht jaar uit te zitten. Volgens Marokkaanse politiebronnen werd El Nene bij aankomst in Marokko naar een geheime locatie gebracht en gemarteld, waarna hij maandenlang werd opgesloten in een ondergrondse gevangenis zonder ventilatie of licht. Hij slaagde er opnieuw in gevangenisbewakers om te kopen. Toen hij naar buiten kwam was hij niet meer dezelfde, vertelt een persoon die dicht bij de handelaar stond. Hij was gewelddadiger geworden. "Hij was al een ander persoon voordat hij stierf. De Nene die ik kende toen ik jong was, was niet degene die door vissen werd opgegeten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team