Zoeken

Covid-19 Marokko: derde golf eindelijk voorbij

11 november 2021 - 11:20 - Marokko

©

Na een aantal maanden van stress en paniek krijgen Marokkanen eindelijk goed nieuws. Er is namelijk een aanzienlijke daling van het aantal coronagevallen in het koninkrijk. De gegevens van de laatste twee weken luiden het einde in van de derde besmettingsgolf op nationaal niveau. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming bekend tijdens de presentatie van het tweemaandelijks verslag over de epidemiologische situatie in Marokko.

Abdelkrim Meziane Bellefquih, hoofd van de afdeling overdraagbare ziekten van het ministerie van Volksgezondheid, verklaarde dat de daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in de periode van 25 oktober tot en met 8 november 2021 33% bedroeg, met het laagste wekelijkse aantal (1251 gevallen) sinds meer dan vijf maanden.

Lees ook: Marokko heft belangrijkste coronamaatregelen op

Hij benadrukte ook dat alle regio’s van Marokko, vier weken op rij een algemene daling van positieve gevallen hebben gekend. Alle regio’s zijn opnieuw overgegaan naar groen, met minder dan 25 gevallen per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal van het virus (R0) is ook gedaald en staat onder de 1 (0,87 afgelopen zondag). Dit bevestigt de tendens die de laatste weken is waargenomen, aldus Bellefquih.

De verantwoordelijke van het ministerie van Volksgezondheid legde verder ook uit dat de ernstige- en sterfgevallen vooral worden vastgesteld bij ouderen, chronisch zieke mensen en zwangere vrouwen, alsook bij niet-gevaccineerden en personen die langer dan 6 maanden gevaccineerd werden. Volgens hem blijkt hieruit dat een 3ᵉ dosis van het coronavaccin nodig is.

Lees ook: Marokko gaf 6 miljard dirham uit voor coronavaccins

Marokko moet in de kleurcode groen blijven staan om terug te kunnen keren naar het normale leven. Bellefquih roept burgers daarom op om de geldende preventieve maatregelen strikt na te blijven leven, zodat de kostbare verworvenheden die via grote offers bereikt zijn, veilig gesteld kunnen worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team