Zoeken

Algerije en Marokko betwisten oorsprong Raï-muziek

22 april 2021 - 12:40 - Cultuur

©

De oorsprong van de Raï-muziek is een van de vele twistpunten die er bestaan tussen Marokko en Algerije. Beide landen willen het muziekgenre op laten nemen in de lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco.

Na de korte strijd en het compromis over het toevoegen van het gerecht couscous aan de Unesco-lijst, is er nu wederom een twistappel tussen Marokko en Algerije op het gebied van immaterieel erfgoed. Deze keer is het de vraag welk land de oorsprong van de Raï-muziek mag claimen. De Algerijnse minister van Cultuur heeft al aangekondigd dat hij een dossier klaar heeft liggen dat hij wil gaan indienen bij de Unesco. In Marokko willen de organisatoren van het internationale Oujda Raï-festival dat de muzieksoort namens Marokko op lijst komt te staan.

Dit Marokkaanse initiatief heeft tot nog toe niet kunnen rekenen op steun van de Marokkaanse overheid. Volgens de website Le360 is de Raï-muziek voortgekomen uit de volkszang uit het noordoosten van Marokko, de zogeheten "moughrabi". Deze volkstraditie zou al in Marokko hebben bestaan voordat de Fransen en de Spanjaarden Marokko en Algerije koloniseerden.

De Algerijnse krant El-Watan sprak met de trompettist-muzikant Messouad Bellemou, die in Algerije bekend staat als de "vader van de moderne Raï". "De gemeenschappelijke herinnering aan beide zijden van de grens stelt dat elk van de landen een traditie had van schunnige volksliederen. Aan onze kant van de grens, in Oran, is het raï. Aan de andere kant is het de aïta wiens meest illustere vertegenwoordiger, Haja Hamdaouia, zojuist is overleden", zegt de muzikant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team