Zoeken

Marokko: Europese Unie bouwt 150 scholen op platteland

17 februari 2022 - 20:20 - Marokko

©

Dankzij de tussenkomst van de Europese Investeringsbank (EIB) heeft de Europese Unie haar medewerking aangekondigd aan een programma voor de bouw van 150 scholen en de aanleg van de nodige infrastructuur in landelijke gebieden van Marokko.

Het gaat om een lening van 102,5 miljoen euro, als aanvulling op de begroting van de Europese Unie van 23,3 miljoen euro, verdeeld in een investeringssubsidie van 14 miljoen euro en technische bijstand van 9,3 miljoen euro. Daarnaast zal een bijdrage van ongeveer 100 miljoen euro door de algemene rijksbegroting worden verstrekt om het financiële plan van het programma aan te vullen, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Lees ook: Verontrustend rapport over Marokkaanse onderwijssysteem

Het programma is onderdeel van het Marokkaanse hervormingsplan van de onderwijssector 2015-2030, waarmee wordt beoogd gelijke toegang tot onderwijs in het hele land te verbeteren, met bijzondere aandacht voor de integratie van meisjes en om gelijke kansen te scheppen. Deze investering voorziet onder meer in de bouw van moderne en energie-efficiënte infrastructuur en uitrusting voor scholen. Ook zullen leraren en directeuren van gemeenschapsscholen een opleiding krijgen om de kwaliteit van het onderwijs en het bestuur van de scholen te kunnen verbeteren.

Bij die gelegenheid benadrukte Nadia Fettah Alaoui, minister van Economie en Financiën, dat de financiering "plaatsvindt in een mondiale context die wordt gekenmerkt door de invoering van een nieuw model voor ontwikkeling waarin onderwijs en menselijk kapitaal centraal staan".

Lees ook: Marokko: 62 miljard dirham voor onderwijs in 2022

"Het verheugt mij dit ambitieuze project voor plattelandsonderwijs in Marokko aan te kondigen, aangezien het uitstekend past in de Marokkaanse strategie om jongeren in plattelandsgebieden, en vooral meisjes, te steunen om zo een betere integratie van de jongere generatie in de samenleving mogelijk te maken", aldus Flavia Palanza, uitvoerend directeur van de BEI.

Van zijn kant verklaarde Chakib Benmoussa, Marokkaanse minister van Onderwijs, Kleuteronderwijs en Sport, dat het model van de gemeenschapsschool zijn nut en doeltreffendheid in verscheidene regio’s van Marokko heeft bewezen, waardoor de slaagpercentages in deze gebieden aanzienlijk zijn verbeterd en het aantal vroegtijdige schoolverlaters is gedaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team