Zoeken

Marokko: nieuwe aanval van Polisario (update)

17 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

Recente berichten suggereren dat het Polisario Front, gesteund door Algerije, mogelijk achter een aanval zit op Tamegroute, een kleine toeristische stad in Marokko, bekend om zijn aardewerk en duinen, en gelegen nabij Zagora. Eind oktober vonden al explosies plaats in de stad Smara in de Sahara.

Volgens ECSaharaui, een medium gelieerd aan het Polisario, zijn er minstens vier raketten afgevuurd in de buurt van de militaire basis van Tamekrout, in het zuiden van het land bij de grenzen van de Sahara. Marokkaanse internetgebruikers hebben op X gereageerd op deze nieuwe aanval, waarbij sommigen kritiek uitten op het uitblijven van een Marokkaanse reactie. "Dus het Polisario heeft zojuist Tamegroute aangevallen, een stad die niet tot de Sahara of de bufferzone behoort. Wachten we tot ze Fez en Oujda aanvallen voordat we reageren?" schreef een gebruiker.

Lees ook: Aanval Polisario in Smara: Marokko bereidt reactie voor

Vier explosies werden gehoord in de nacht van 28 op 29 oktober in de stad Es-Semara. Verschillende wijken, waaronder ZAP, Hay Essalam en de industriële zone, werden getroffen. Bij deze explosies vielen één dode, Hamza Jeaifri, een jonge Franse Marokkaan die op vakantie was in Marokko, en drie gewonden, waarvan twee ernstig. In een verklaring van het Polisario, uitgegeven in de nacht van 29 oktober, gaven de separatisten aan dat ze die zondag "vijandelijke troepen hebben getroffen in de gebieden Mahbès, Es-Semara en Farsia", waarbij ze spraken van "geconcentreerde en hevige bombardementen" die "grote verliezen" veroorzaakten.

Lees ook: Nieuwe aanvallen van Polisario nabij Smara

Nasser Bourita, de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland, gaf tijdens een besloten presentatie van de begroting van zijn departement aan de Commissie voor Buitenlandse Zaken, Nationale Defensie, Islamitische Zaken en Marokkanen in het buitenland in het Parlement te kennen dat Marokko zelf zal bepalen "wanneer en hoe" het zal reageren op de terroristische aanvallen op Smara. Hij verzekerde dat het koninkrijk "niet uit is op escalatie" en zal handelen met "wijsheid en vastberadenheid".

Update van 17 november: de informatie over een mogelijke aanval op Marokko door het Polisario blijkt onjuist te zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team