Zoeken

Coca Cola, haram of halal?

2 juli 2012 - 17:00 - Marokko

©

Coca-Cola zou haram zijn vanwege de aanwezigheid in de frisdrank van ethanol. In de afgelopen dagen zijn hierover meerdere fatwa’s uitgesproken in Nederland, Frankrijk, Marokko en en elders.

Sommigen beschouwen Coca Cola als halal, terwijl anderen menen dat de frisdrank haram is en verwijzen daarvoor naar de hadith van Imam At-Tirmidhi volgens dewelke "wat in grote hoeveelheid dronken maakt, ook in kleine hoeveelheid verboden is".

Volgens een onderzoek van het Nationaal Consumenten Instituut, werden in 19 geteste frisdranken tot 10 mg alcohol per liter gevonden.

Coca Cola antwoordde hierop dat haar frisdranken alcoholvrij zijn, maar dat het mogelijk is dat sporen van alcohol gevonden zijn uit het productieproces. Ook Pepsi erkent dat een minieme aanwezigheid van alcohol niet onmogelijk is.

Coca Cola wordt gedronken door één miljard moslims in de wereld en is aanwezig in meer dan 150 landen. Sinds kort moet de Amerikaanse gigant de markt delen met soortgelijke frisdranken zoals Mekka-Cola, Arab Cola en Zam Zam Cola.

Deze alternatieve dranken zijn erg populair bij moslims, niet alleen voor hun halal-label, maar ook omdat 20% van hun winst naar de Palestijnen gaat, in tegenstelling tot Coca Cola waarvan bekend is dat het Israël ondersteunt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team