Zoeken

Marokko spreekt Spanje over chemische wapengebruik in Rif

19 juli 2012 - 16:06 - Marokko

©

Saadedine El Othmani heeft maandag aan Spanje gevraagd een dialoog te openen, over het gebruik van chemische wapens door de Spanjaarden in de Rif Oorlog. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken eist dat de Spaanse regering de Rif-bewoners vergoed.

Spanje had gifgassen gebruikt tegen de Riffijnse bevolking, na hun verzet tegen de Spaanse bezetting en de Slag om Anoual in 1921. Bij die slag werden duizenden Spaanse soldaten gedood door de strijders van Abdelkrim El Khattabi.

Saadedine El Othmani zegt ervan overtuigd te zijn dat Spanje bereid is een rustige en verantwoordelijk dialoog te hebben. Ook vertelde hij dat de kolonisator de enige verantwoordelijk is voor wat er gebeurde.

In Marokko worden de verklaringen van de minister gelinkt aan de recente uitspraken van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz, over de Islas Chafarinas, dat Spanje door de Guardia civil wil doen bewaken.

Jorge Fernández Díaz verklaarde tijdens een bezoek aan Marokko vorige week, op de site van de Slag om Anoual, dat de dood van Spaanse soldaten onaanvaardbaar was. Hij vermeed daarbij over de Marokkaanse slachtoffers van Spanje, alsook over het gebruik van chemische wapens door zijn land in de Rif-regio, te vermelden.

80 jaar later zijn de effecten van het gebruik van chemische wapens nog steeds voelbaar in de Rif. Volgens een Duitse arts zijn deze wapens de oorzaak van de frequente neus-, keel- en bronchiënkankers in Nador en Temsamen.

Het is de eerste keer dat Marokko formeel Spanje aanspreekt over het gebruik van chemische wapens. De zaak zorgt mogelijk voor spanningen tussen de twee landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team